Яблуко розбрату: 4 причини, чому Трамп не хоче допомагати Україні

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Американські сенатори закликали президента США Дональда Трампа терміново розблокувати виділення 250 мільйонів доларів фінансової допомоги Україні. Як відомо, президент США наказав переглянути програму фінансування сфери безпеки в Україні, щоб переконатися в тому, що гроші виділяються в інтересах США. Вочевидь, навіть у такій дрібниці Україна стала інструментом для масштабних політичних ігор і протистояння між Трампом та його європейськими союзниками.

Про те, що Трамп вирішив переглянути виділення Україні 250 млн дол. фінансової допомоги стало відомо наприкінці серпня завдяки американському виданню Politico. Йдеться про ті самі гроші, які США планували виділити Україні в 2019 році для вирішення питань безпеки. Нібито Трамп хоче переконатися в тому, що кошти використовуються за призначенням і відповідно до інтересів США.

Пізніше інформація видання підтвердилася. Зокрема, тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор пояснив, що Штати, дійсно, переглядають бюджет у частині закордонних виплат і під час цього процесу кошти не виплачуються.

Сумніви Трампа викликали неоднозначну реакцію. Зокрема, за даними все тієї ж Politico, Пентагон завершив аналіз програми військової допомоги Україні і дійшов висновку, що підтримку слід продовжувати. А в середу, 4 вересня, група американських сенаторів – три демократа і два республіканця – закликали адміністрацію Дональда Трампа розблокувати Україні фінансування, яке є «ключовим» для забезпечення життєздатності Збройних сил України. Воно допомогло нашій країні «розвинути незалежні військові здібності та навички, необхідні для відсічі постійних нападів Кремля на її території», процитував витяг з листа один з його авторів, сенатор-республіканець Роб Портман, якого вважають «другом України».

Нарешті, 1 вересня, у Варшаві відбулася зустріч президента Володимира Зеленського з віцепрезидентом США Майком Пенсом. Останній запевнив Зеленського, що США будуть й надалі підтримувати Україну.

Мало сумнівів у тому, що проукраїнськи налаштовані сенатори «дотиснуть» Трампа і фінансування буде відновлено. Тим більше, що навколо цього є консенсус як серед «демократів», так і серед «республіканців». Та й сума, через яку виникла суперечка, не надто й велика, особливо в масштабах США. Американська підтримка Україні має переважно політичний характер, хоча навіть на ці кошти США передали нашій країні багато корисного «нелетального» обладнання: автомобілі, радіостанції, армійське спорядження, медичне обладнання. Постачалися й «летальні» системи — йдеться, перш за все, про ПТРК Javelin. Більше цікавлять причини, через які ця суперечка виникла.

Тут слід звернути увагу на кілька збігів.

Перше. Про призупинення допомоги Україні заговорили після того, як «не пройшла» пропозиція Трампа повернути Росію до G7.

Друге. Історія з 250 мільйонами доларів дивним чином збіглася з інформацією про практично завершену угоду з продажу 50% акцій українського підприємства «Мотор Січ» китайським компаніям. Про ситуацію навколо «Мотор Січ» «Слово і Діло» вже писало. Ця компанія є найбільшим виробником авіаційних двигунів, в тому числі й для військових потреб. Таких технологій гостро потребує Китай, який вступив у торговельну війну зі Сполученими Штатами і розвиває співробітництво з Росією. І, безумовно, така угода не влаштовує американців — радник Трампа Джо Болтон вже приїжджав до Києва, щоб переконати українських партнерів у недоцільності такого продажу.

Третє. У США практично вже почалася передвиборча кампанія. Порушивши питання про доцільність виділення 250 мільйонів доларів, Трамп хотів би підвищити свій рейтинг в очах виборців як президент, який не хоче витрачати даремно гроші платників податків.

Ще однією причиною, за даними американських ЗМІ, є прагнення Трампа переконатися в тому, що всі західні союзники платять Україні «в рівних частках». Такі ж аргументи звучали й у 2018 році, на саміті НАТО, коли президент США вимагав від союзників активніше включатися в діяльність НАТО, відзначаючи, що деякі держави при цьому намагаються співпрацювати з Росією. Частково Трамп має рацію. Американська фінансова підтримка України, хоч і невелика, але навіть у цьому питанні американці є чемпіонами, тоді як європейські союзники, дійсно, схильні загравати із Путіним.

Повторимося — рано чи пізно кошти будуть виділені. Однак історія з цими невеликими грошима свідчить про те, що Україна стала інструментом для масштабних політичних ігор, які проводяться в інтересах Трампа і на внутрішній, і на міжнародній арені.

Денис Попович, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: