Обмін полоненими: навіщо РФ поширює чутки та чи поверне українців

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Минулого тижня російські ЗМІ почали активно поширювати інформацію, що бранці Кремля невдовзі повернуться до України. Більш того, з'явилася інформація про те, що із Москви вилетів літак з полоненими українцями, і вранці 30 серпня він приземлиться в Києві. Однак, обміну полоненими не відбулося й донині, в Кремлі відмовляються від коментарів, а російські ЗМІ називають нову дату обміну: 7 вересня.

Політолог Володимир Золотарьов підкреслив, що подібна тактика притаманна російському режиму: спочатку пообіцяти, потім передумати, вигадати причини, щоб змінити своє рішення або тягнути з ним.

«Було би дивно, якби РФ погодилася і виконала все відразу, як домовилися», — додав політолог.

На його погляд, така лінія поведінки притаманна Росії протягом останніх 15 років.

Він акцентував, що РФ створює інформаційний шум, аби щоразу продемонструвати, що тільки від всесильної фігури Путіна та його примх залежить доля людей.

«У такий спосіб РФ досягає двох цілей. По-перше, показує, «хто в домі господар». По-друге, б'є по рейтингах нової влади та президента, якому доведеться виправдовуватися перед суспільством, що сталося й чому не відбулося обміну», — пояснив Золотарьов.

На його думку, оскільки процес запущений і РФ продовжує поширювати чутки про ймовірний обмін, Путіну доведеться ухвалити рішення.

«Нескінченно відтягувати не вийде. Доведеться або закінчити процес обміну, або відмовити в обміні, але пояснити причину відмови», — прокоментував Золотарьов.

Він не виключив, що РФ буде чекати вдалої нагоди. Путіну потрібен момент, аби здійснити обмін із максимальною вигодою для себе і, можливо, виставити українську владу в негативному світлі, зазначив Золотарьов.

За словами експерта, український президент помиляється, якщо думає, що він торгується з Путіним.

«Сприймати процес обміну, як торги «ви — нам це, ми — вам те», не варто. Особливий статус Донбас, права російської мови тощо — нісенітниця. Путіну потрібно не це, а нескінченний процес вогневої війни. Домовитись із ним принципово неможливо. Путін поверне українців у найзручніший для себе момент, з особистих міркувань», — підсумував Володимир Золотарьов.

Раніше повідомлялося, що в попередній список на обмін включені Олег Сенцов, Павло Гриб, Микола Карпюк, Володимир Балух. Також до передачі Україні готують 24-х українських моряків.

Нагадаємо, Зеленський заявив, що зробить все можливе для повернення українських моряків.

Відзначимо, 9 квітня 2019 року, будучи кандидатом в президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополонених.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: