У Росії заявили про нову схему обміну полоненими

Читать на русском
Згідно з новим планом, засуджені повернуться на батьківщину після президентських указів про їх помилування. Полонених відправлять в Україну і в РФ з нотаріально завіреними копіями їх кримінальних справ, а за злочини засудять заочно.
Фото «Слово і Діло».

Стала відома нова схема, яка може бути використана при обмін полоненими між Україною і Росією.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє «Коммерсантъ» із посиланням на джерела, близькі до переговорного процессу.

Обмін полоненими між Україною та РФ: опублікували попередній списокСтаном на ранок 30 серпня з'явився список українських громадян, яких в рамках обміну полоненими готують до передачі Києву.

Згідно з новим планом, якщо засуджені відповідно до цієї схеми повернуться на батьківщину після президентських указів про їх помилування, то полонених відправлять в Україну і в Росію з нотаріально завіреними їх копіями кримінальних справ, а за злочини засудять заочно.

«Це пов'язано з тим, що влада України від самого початку визнавали кримінальне переслідування моряків незаконним, вимагаючи їх звільнення без всяких приводів і умов. Таким чином, отримавши копію, а не справжню справу, правоохоронним органам України не доведеться, як це передбачалося первинною схемою, припинити кримінальне переслідування своїх же громадян», - йдеться в повідомленні.

Також зазначається, що обмін гальмується через те, що сторони не змогли домовитися про юридичні підстави звільнення та передачі один одному ув'язнених.

Раніше російський омбудсмен Тетяна Москалькова заявила, що переговори щодо обміну полоненими між владою України і Росії тривають. За її словами, для обміну необхідно оформити документи, але які саме, не уточнила.

Адвокат затриманих в Україні росіян Валентин Рибін заявляв, що вони продовжують залишатися в СІЗО, а обмін полоненими можуть перенести на 3 вересня.

Нагадаємо, помічник президента України Володимира Зеленського Андрій Єрмак заявив, що обмін полоненими між Україною та Росією відбудеться найближчим часом. Єрмак повідомив, що тема обміну полонених «дуже делікатна» і попросив не поширювати фейкові новини.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: