Рада має намір розширити повноваження президента

Читать на русском
За конституційне розширення президентських повноважень проголосували 282 народних депутати.

Верховна Рада у вівторок, 3 вересня, направила до Конституційного Суду законопроект, який передбачає внесення змін до Конституції в питанні президентських повноважень.

Про це повідомляє «Слово і Діло».

За конституційне розширення президентських повноважень проголосували 282 народних депутати. Зокрема, законопроектом пропонується прописати в статті 106 Конституції України два нових підпункти:

  • президент України створює НАБУ, призначає на посаду та звільняє із посад директора НАБУ та ДБР;

  • президент України створює незалежні регуляторні органи, які здійснюють регулювання, моніторинг і контроль за діяльністю суб'єктів господарювання в окремих сферах; а також призначає їхній склад.

«За чинним законам України президент має право призначати на посаду та звільняти, створювати певні регуляторні органи. Але Конституція України передбачає, що президент здійснює виключно повноваження, передбачені в Конституції України. На цій підставі КСУ визнав не відповідним Конституції України закон про Національну комісію з регулювання ринків комунальних послуг та енергетики. Щоб ми не ставили під сумнів можливість створення таких органів і можливість формування їх президентом пропонується доповнити статтю 106 цим положенням», - пояснив депутатам представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський.

За його словами, чинними законами прописано, що президент має право призначати на посаду, звільняти з посади директора НАБУ і директора ДБР. Процедура виписана законом, але в статті 106 повноважень президента призначати на такі посади немає.

Раніше Кабмін передав повноваження новим міністрам.

Також нагадаємо, президент Володимир Зеленський просить Раду перепідпорядкувати йому Національну гвардію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: