У ДБР пояснили, навіщо викликали Порошенка на допит

Читать на русском
Держбюро розслідувань у вівторок, 3 вересня, хотіло допитати екс-президента, нардепа Петра Порошенка у справі щодо зловживання владою або службовим становищем.

Держбюро розслідувань у вівторок, 3 вересня, мало намір допитати екс-президента, нардепа Петра Порошенка у справі щодо зловживання владою або службовим становищем.

Про це повідомила прес-секретар ДБР Анжеліка Іванова, пише «Слово і Діло».

«Порошенко готує переворот»: добірка кращих жартів із соцмережНардеп Ліза Богуцька повідомила, що Петро Порошенко готує путч. Тому в уряді змушені залишити главу МВС Авакова.

«Йшлося про зареєстроване кримінальне провадження щодо можливого зловживання владою і службовим становищем Петра Порошенка під час скасування ним рішення одного з голів місцевої державної адміністрації Миколаївської області в 2016 році. Йдеться про скасування рішення, яким були віднесені 1,5 тис. гектарів земель сільськогосподарського призначення до земель запасу державної власності і надано дозвіл на подальшу безоплатну передачу у власність земельних ділянок із відповідних земель державної власності», — сказала Іванова.

За її словами, це кримінальне провадження розслідується за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Як відомо, Порошенко на допит не з'явився. За словами його адвоката — через «багато поважних причин».

Голова ДБР Роман Труба пообіцяв знову викликати Порошенка на допит.

«Отже, Петро Порошенко сьогодні не з'явився на допит до ДБР. Прийшов його адвокат, пояснив причину неявки свого підзахисного: він тепер народний депутат України і працює в сесійній залі», — написав Труба в Telegram-каналі.

Він зазначив, що не виключає, що така аргументація буде використовуватися тепер «як кліше при наступних неявках до ДБР».

Водночас директор ДБР нагадав, що депутатський імунітет поки що не дозволить застосувати до нього норму КПК про примусовий привід.

«Але є одне «але». У народних депутатів є лише чотири місяці, щоб використовувати цю можливість. Парламент сьогодні відправив у минуле депутатську недоторканність. З січня 2020 року вона припинить бути ширмою для уникнення відповідальності. Повторну повістку на допит ми направимо», - додав він.

Раніше суд дозволив допит Порошенка на поліграфі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: