Сенцов етапований до Москви. Чи відпустить Путін українця та що вимагатиме натомість?

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Цілком імовірно, що Сенцова можуть обміняти на Вишинського. Однак особистість людини для РФ не представляє особливого інтересу. Натомість можуть бути інші вимоги.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив глава Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський.

Експерт зазначив, інформація про те, що переговори про обмін Вишинського і Сенцова проводяться в закритому форматі, була давно.

На його думку, закритий формат обміну цілком можливий, незважаючи на категоричну позицію такого звільнення раніше.

Однак, крім звільнення Вишинського, Кремль міг висунути низку інших вимог, зазначив спеціаліст. .

За його словами, з огляду на те, що Трамп і Макрон вже зондували повернення РФ в G7, Путін хоче повернутися у велику політику.

«Росія слабшає щодня. Тому триває робота щодо зняття санкційного тиску з РФ. Якщо в Кремлі допустять, що можна наступити на горло своїм амбіціям і звільнити Сенцова заради того, щоб просунутися в напрямку зняття санкцій,— обмін можливий», — зауважив Грабський.

За словами експерта, з урахуванням того, що Україна перебуває на етапі формування уряду, для нової влади є сенс провести обмін політв'язнями.

Він додав, що оскільки зламати Сенцова в РФ не змогли, Кремлю краще його позбутися для того, щоб не зазнавати репутаційних втрат.

«На будь-якому міжнародному майданчику перше питання до РФ: чому не відпускають Сенцова? Росія вже задовольнила свої амбіції, продемонструвавши, що вона здатна зробити з людиною все що завгодно. Знищити Сенцова фізично неможливо через занадто великий резонанс, а тримати його далі — не вигідно. Тому зараз ситуація дозволяє зробити такий обмін, отримавши ще й бонуси», — констатував Сергій Грабський.

Іншої думки експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий, який вважає, що звільнення Сенцова — особисте питання для Путіна.

«Сенцов кинув виклик Путіну голодуванням. За українця піднявся весь світ. Для Путіна тепер це питання принципу. Хто кого: система зламає людину або людина — систему. Звільнення Сенцова буде сприйнято як таке, що він переміг систему», — аргументував Дикий.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополоненихСказано 9 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Як повідомлялося, суд у Києві звільнив керівника «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського під особисту поруку. У липні Зеленський запропонував одночасно звільнити Вишинського і Сенцова.

Додамо, 9 квітня 2019 року, ще будучи кандидатом в президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополонених.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: