Іловайськ п'ять років по тому: чи покарають винних у трагедії

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

П'ять років тому наприкінці серпня українські війська зазнали найбільших втрат за весь час бойових дій на Донбасі, перебіг війни був змінений. Ці події відомі як Іловайська трагедія або Іловайський котел. За даними Генштабу Збройних сил України наша армія втратила у боях за Іловайськ у серпні 2014 року 220 військових, 40 зникли безвісти, 13 військовослужбовців досі перебувають у полоні. Крім того, під Іловайськом були найбільші втрати військової техніки, в ГПУ їх оцінили в 298,3 млн грн.

Військовий експерт Олег Жданов скептично оцінив перспективу покарати винних у трагедії.

На його думку, помилка в тому, що Україна шукає ворога на стороні, у всьому завжди винні Путін і РФ.

«Ніхто не знімає провини РФ, але в Україні є посадові особи, які керували військами під час бойових дій. Один із тих, хто безпосередньо віддавав наказ на вихід колон із котла, зараз обіймає посаду начальника Генштабу», — констатував Жданов.

Експерт звернув увагу на те, що й донині, коли йдеться про Іловайськ, Муженко та Хомчак звинувачують один одного.

Співрозмовник підкреслив, що звинувачення на адресу Хомчака стосуються його переговорів з місцевим керівництвом, яке підтвердило, що немає погодження з Москви про вихід наших військ із котла.

«Хомчак віддав наказ просуватися саме тим маршрутом», — додав Жданов.

На його думку, говорити про справедливе розслідування в умовах, коли генерали при владі, не доводиться.

«Реального розслідування трагедії ніхто не веде. Справа генерала Назарова затихла, хоча експертиза показала очевидне перевищення службових повноважень. Президент не хоче визнати, що було вторгнення російських військ до України, говорить про міфічних бойовиків. З ким Україна воює? З бойовиками?», — підкреслив Жданов.

Експерт додав, що президент призначив 29 серпня Днем пам'яті загиблих в АТО, однак не взяв на себе відповідальність та особистий контроль із розслідування трагедії.

«Про те, щоб знову почати розслідування, нова влада чомусь не говорить, хоча всі можливості та матеріали є. Навіть Луценко ще на посаді генпрокурора написав у своєму звіті, що до 20 батальйонів тактичних груп увійшли на територію України, щоб окільцювати наші війська й розтрощити їх. Реальні факти є, покарань немає», — резюмував Олег Жданов.

Нагадаємо, 23 червня 2016 року генеральний прокурор України Юрій Луценко пообіцяв, що восени 2016 року буде завершене розслідування кримінальної справи щодо Іловайська.

«Слово і Діло» пропонує подивитись, як нардепи, чиновники та керівництво країни виконували обіцянки щодо розслідування причин трагедії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: