100 днів президентства Зеленського: з чим впорався та які слабкості не подолав

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

100 днів президентства для Зеленського були успішними з точки зору завдання, яке має вирішити новий президент - концентрація влади в своїх руках.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру політичних досліджень «Пента», політолог Володимир Фесенко.

Експерт звернув увагу, що Януковичу для концентрації влади в своїх руках знадобилося півроку. Зеленський потенційно впорався за 100 днів.

«Завдяки перемозі на президентських і парламентських виборах Зеленський отримав майже абсолютну владу в умовах парламентсько-президентської системи. У цьому сенсі для нього 100 днів були успішними», - констатував Фесенко.

На його думку, головне, що сталося для Зеленського за ці 100 днів – це перетворення слуги народу на господаря країни.

Експерт позитивно оцінив зовнішньополітичну активність Зеленського. За його словами, відбулося багато значимих зустрічей і переговорів, практично без провалів.

«Візити Зеленського до Брюсселя, Парижа, Берліна, Стамбула підтвердили європейський вибір країни. Те, що вперше за 20 років до Києва приїхав прем'єр Ізраїлю, активні телефонні переговори з лідерами країн і навіть Путіним – суттєві досягнення для першого старту», - вважає Фесенко.

Перші 100 днів президентства Зеленського: головні факти і цифри100 днів президентства Зеленського можна оцінювати по-різному, але з мовою цифр не посперечаєшся. Аналітики порталу Слово і Діло дослідили, скільки зустрічей провів Зеленський за цей час, скільки указів підписав, з ким найчастіше спілкувався.

За його словами, розморожування переговорного процесу щодо Донбасу можна записати в плюси Зеленському.

«Нехай локальні, але є просування вперед. Наприклад, у Станиці Луганській. Крім того, активізація переговорного процесу зі звільнення політв'язнів також важлива. Можливо питання близьке до розв'язування», - зазначив політолог.

На його думку, Зеленський зміг утвердитися в ролі керівника держави.

«Зеленського можуть сприймати неоднозначно, але в цілому завжди позитивно. Згідно із соцдослідженнями, вперше за останні 15 років позитивні очікування домінують над негативними оцінками», - позначив Фесенко.

Експерт вказав, що в перші 100 днів Зеленський зміг уникнути гучних провалів, але не обійшлося без проблемних рішень і казусів.

На його думку, деякі кадрові рішення Зеленського були помилковими, зокрема щодо губернаторів.

Як вважає політолог, історія з Безсмертним показала, що іноді рішення, які спочатку сприймаються позитивно, обертаються невдачею.

За його словами, проблемою для Зеленського стала відсутність системності в ухваленні важливих рішень.

«Це команда імпровізаторів. Вони звикли так працювати, але політика вимагає процедур, системності», - додав він.

Політолог також зазначив, що недосвідченість позначається негативного для Зеленського. Він нагадав публічний конфлікт із Клімкіним.

«Президент, навіть якщо хоче висловити критичну оцінку роботи міністра, має діяти інакше. Демонстрація емоцій публічно - прояв слабкості. Це демонструє брак досвіду і слабкі сторони президента», - позначив Фесенко.

Експерт висловив побоювання, що такою слабкістю може скористатися наш ворог – РФ.

Підсумовуючи, він зазначив, що деякі законодавчі рішення Зеленського також сумнівні.

«Зокрема, ініціатива люстрації чиновників часів Порошенка. Такі рішення – також прояв слабкості нового президента», - резюмував Володимир Фесенко.

«Слово і Діло» з'ясувало, що до сотого дня президентства Зеленський наобіцяв більше, ніж Порошенко. Детальніше - на інфографіці.

Додамо, за даними аналітиків порталу «Слово і Діло», протягом стоденного періоду Зеленський підписав 302 указів і видав 217 приписів. 100 днів президентства Зеленського в цифрах і фактах - тут.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: