Антикорупційні та пацієнтські організації закликають «Слугу народу» не призначати Дубіля до керівництва комітету охорони здоров’я

Читать на русском
Помічники нардепа Дубіля були радниками Богатирьової щодо державних закупівель ліків у 2011-2013 роках, що призвело до здорожчання медпрепаратів.
Валерій ДубільСлово і Діло

Першим заступником голови комітету охорони здоров'я Верховної ради може стати представник «Батьківщини» Валерій Дубіль, помічники якого раніше співпрацювали з міністром охорони здоров'я часів Януковича Раїсою Богатировою. Про це «Слову і Ділу» повідомив голова правління громадської організації «Пацієнти України» Дмитро Шерембей.

«Саме зараз тривають переговори фракцій про цю посаду. Загалом до 29 серпня мають озвучити укомплектованість комітетів з точки зору голів, заступників та остаточного їх складу. Не виключено, що деякі рішення можуть бути ухвалені поспіхом. І ми, пацієнти, сподіваємося, що з профільним комітетом цього не станеться», – зауважив Шерембей.

Він заявив, що нинішні помічники нардепа Дубіля працювали з Богатирьовою та були її радниками з питань державних закупівель ліків у 2011-2013 роках.

У «Слузі народу» пояснили розподіл місць у комітетахНапередодні партію звинуватили в нехтуванні рішенням першого засідання підготовчої групи щодо комітетів.

«Ці помічники входили до робочих груп, які розробляли документацію з лікарських засобів та номенклатур. Ці групи формували перелік ліків, які закуповували за кошти платників податків, у розкраданні яких і звинувачували Богатирьову», – нагадав Шерембей.

За свідченнями СБУ, в 2012-2014 роках, коли вона була на посаді міністра, понад 1 млрд грн було вкрадено з бюджетних коштів на ліки. Корупційні схеми Богатирьової та її соратників привели до значного завищення цін на лікарські засоби та медичні вироби.

За словами Шерембея, ГО «Пацієнти України» свого часу звернулася до суду, щоб довести, що один із помічників Дубіля співпрацював із Богатирьовою.

«Нами були надані документи про те, як він фігурував в новинах, фотографії, де він сидів поруч із Богатирьовою на різних офіційних заходах, а також згадувався в прес-релізах МОЗ. Суд встановив факт, що цей помічник працював із Богатирьовою. Зараз усі ці помічники виринули всім комплектом у Дубіля», – зазначив Шерембей.

На звернення «Пацієнтів України» з цього приводу до партії «Батьківщина» громадська організація відповіді не отримала.

«Дубіль може запровадити надійні старі схеми, які працювали за будь-якої влади. Я дуже сподіваюся, що люди з партії Зеленського не припустяться подібних помилок. Це не просто маркер корумпованої мотивованості, це зрозумілі прямолінійні мотиви заробляти гроші й повертати схеми, які працювали раніше. І Дубіль – це навіть не питання «нових-старих» обличь, це уособлення старих схем», – сказав Шерембей.

Тим часом «Центр протидії корупції» також закликає партію «Слуга народу» не погоджувати кандидатуру Валерія Дубіля на посаду заступника голови комітету охорони здоров'я, посилаючись на корупційні зв'язки його помічника з колишньою владою.

Раніше ми писали, що «Слуга народу» готова віддати іншим політсилам 4 комітети Ради.

Також ми писали, що президент України пропонуватиме парламенту призначити на посаду прем‘єр-міністра Олексія Гончарука.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: