Зустріч Зеленського з Трампом: чи є сценарій миру на Донбасі

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Зустріч Зеленського й Трампа буде не на рівних. Президент України недосвідчений, а лідер США звик щось отримувати щось для себе від переговорів.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Горбенко.

«За підсумками зустрічі США можуть пообіцяти Україні щось незначне, але натомість ми втратимо вагомі для нас речі. Протягом 5 років американці, як і європейці, не горіли бажанням допомагати Україні у вирішенні конфлікту на Донбасі, оскільки вони нічого не можуть отримати натомість», – зазначив Горбенко.

Однак у зв'язку з американськими виборами Трамп міг переглянути українське питання, можливо є якийсь варіант про який ніхто не знає. Україні давно намагаються нав'язати російський сценарій миру, суть якого в створенні двопалатного парламенту, наданні автономії ОРДЛО, амністії, визнанні російської мови державною.

«Для Путіна це перемога, для України – програш. Чи виграють від цього США? Не зовсім. Однак питання Донбасу закривається для РФ, США й навіть України. Тому шлях врегулювання конфлікту на Донбасі – питання особистих інтересів Трампа, чи готовий він до такого миру», – пояснив експерт.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

На його думку, в такому разі Зеленський сприйматиметься як президент, що приніс мир, нехай навіть за погану ціну, але навряд чи такий мирний сценарій реалізують, оскільки він може спровокувати громадянську війну.

«По-перше, люди не приймуть російського мирного сценарію в Україні. По-друге, Порошенко залишається суб'єктним. Завжди є варіант, що якщо Зеленський піде на щось зрадницьке, то п'ятий президент мобілізує електорат і вдарить якимось аналогом Майдану. Чи враховує це команда Зеленського? Ні, здається, вони занадто сильно вірять у власну перемогу», – резюмував Андрій Горбенко.

Відзначимо, в Держдепі говорять, що зустріч Трампа та Зеленського може відбутися на двох майданчиках – у Польщі та США.

Також Трамп заявив, що Зеленський найближчим часом відвідає Білий дім. Раніше президент України провів телефонну розмову з президентом США.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський пообіцяв зробити все, щоб завершити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: