Донбасу готують концепцію перехідного правосуддя

Читать на русском
Один з пріоритетів - ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду, підписаний майже 20 років тому.

Для врегулювання процесу повернення жителів окупованих територій Донбасу і Криму до нормального життя буде розроблена концепція перехідного правосуддя.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник керівника Офісу президента Руслан Рябошапка, який є співголовою Комісії з питань правової реформи, пише «Слово і Діло».

«З головою робочої групи з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Комісії з питань правової реформи Антоном Кориневичем і прокурором Автономної Республіки Крим Гюндузом Мамедовим обговорювали пріоритетні напрямки роботи цієї групи в розробці правових основ повернення частини Донецької і Луганської областей, АР Крим та Севастополя під контроль України» , - повідомив він.

Серед основних ідей, додав Рябошапка, - необхідність розробки Стратегії реінтеграції окупованих територій з планом дій, який би регулярно переглядався.

«З метою відновлення миру і нормального життя на окупованих територіях, усунення порушень прав наших громадян, притягнення до відповідальності за скоєні злочини, відшкодування збитків буде підготовлена ​​концепція перехідного правосуддя, імплементовані норми і принципи міжнародного гуманітарного і міжнародного кримінального права. Крім того, один із пріоритетів - нарешті ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду, підписаний майже 20 років тому», - зазначив він.

Рябошапка наголосив, що через відсутність національного досвіду постконфліктного врегулювання робоча група, яка в більшій частині сформована з представників громадських організацій, візьме до уваги міжнародну практику.

Він додав, що на першому засіданні Комісії з питань правової реформи будуть представлені пріоритетні напрямки діяльності групи, а до 2020 року - напрацьований перший пакет ініціатив глави держави.

Раніше в Україні підготували 800 поліцейських для деокупації контрольованих сепаратистами «ЛДНР» територій Донбасу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: