Зустріч Путіна та Зеленського: чи потрібна Україні та чим закінчиться

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог
Андрій Горбенкополітолог

Путін не проти особистих переговорів із Зеленським, але зустріч буде на умовах російського президента.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов.

Він нагадав, що в 2018 році був досягнутий консенсус України із західними партнерами про те, що спочатку має бути виконана безпекова, а потім політична частина «Мінська».

«Зараз про це не говорять, як і про миротворців. Україна не пропонує жодних нових ініціатив щодо «Мінська», які були б для нас корисними. В цей час РФ нарощує сили й висуває претензії. Зокрема, щодо Станиці Луганської, Щастя й навіть до Криму просить пустити дніпровську воду, що потрібно для забезпечення військового угруповання», – підкреслив експерт.

Путін і Макрон можуть обговорити Нормандський формат під час візиту російського лідера до Парижа. Розмови про Україну без України стають тенденцією, зазначив він.

«З огляду на всі фактори, зустріч Зеленського з Путіним не принесе нічого хорошого для України, радше навпаки. Зеленського можуть поставити перед фактом, як це було із ситуацією в ПАРЄ», – додав Леонов.

Політолог Андрій Горбенко скептично оцінив можливість особистих переговорів лідерів України та РФ через недосвідченість Зеленського. Навряд чи команда українського президента радитиме переговори тет-а-тет.

«Зеленський як лідер доволі демократичний і, ймовірно, розмовлятиме з радниками, які пояснять, що прямі переговори з Путіним не потрібні, йому просто не виграти їх», – пояснив політолог.

Як відомо, Пєсков заявив, що Путін виступає за діалог із Києвом, додавши, що саме спілкування Путіна та Зеленського є позитивним фактом.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Зеленський і Путін 7 серпня провели телефонну розмову. Український президент зателефонував Путіну через загострення ситуації на Донбасі й загибель 4 військових.

Відзначимо, Зеленський пообіцяв зробити все, щоб завершити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: