У Києві спостерігається наймасштабніший спалах кору

Читать на русском
У відомстві запевняють, що сьогодні в столиці створено всі умови, щоб у зручний час без черг, абсолютно безкоштовно зробити щеплення.

У Києві спостерігається наймасштабніший спалах кору за всі роки незалежності України.

Убезпечити столицю може тільки активна позиція людей щодо вакцинації, повідомила директор департаменту охорони здоров'я Київської міської державної адміністрації (КМДА) Валентина Гінзбург, пише «Слово і Діло».

Так, за 6 місяців 2019 року в столиці на кір захворіли понад 5 тис. осіб, з яких майже 3 тис. - дорослі. У КМДА зазначили, що це втричі більше, ніж за аналогічний період 2018 року. Близько 50% хворих потребували госпіталізації через тяжкий перебіг хвороби.

У цьому році від кору померло 2 дорослих, які не були щеплені і звернулися до лікарів занадто пізно.

«Це реальна загроза, протистояти якій можна лише з позицій відповідального ставлення до імунопрофілактики. Причому мова йде про особисту, персональну відповідальність кожного. Сьогодні вже нічого, крім щеплень, не убезпечить Київ від спалахів і епідемій вакцинокерованих інфекційних хвороб», - підкреслила Гінзбург.

За висновком фахівців, планові щеплення в попередні роки не отримала досить велика кількість дітей у віці до 5 років і від 7 до 14 років.

«Це діти, які вже повертаються після літнього відпочинку з усіх куточків країни, у вересні підуть до дитячих садків і школи, і ми будемо мати новий виток. І не тільки кору. Зараз, на жаль, доречно передбачити і зростання захворюваності іншими небезпечними для дорослих і дітей хворобами, наприклад - на дифтерію», - попередили в КМДА.

У відомстві запевняють, що сьогодні в столиці створено всі умови, щоб у зручний час без черг, абсолютно безкоштовно зробити щеплення. У комунальних медичних закладах у наявності понад 57 тис. доз вакцини для профілактики кору, краснухи та паротиту. Це дає можливість прищеплювати всіх дітей згідно з календарем, а також без вікових обмежень вакцинувати дорослих.

Крім цього, обов'язково показана вакцинація людям із низьким імунітетом до кору, якщо вони знаходяться в групах професійного ризику (вчителі, медики, працівники силових структур, студенти), або були в контакті із хворими (необхідно робити щеплення протягом перших 72 годин).

Раніше було підраховано, скільки українців померло від кору з початку року.

Також нагадаємо, у Вінницькій області від кору помер студент-медик.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: