Нормандський формат + США: чому Франція проти

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Франція та США мають діаметрально протилежні завдання в українському питанні. Якщо США хочуть покарати Росію за її протиправні дії, то Франція – ні.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Золотарьов.

«Для США було б важливим вирішення конфлікту на Донбасі. Франції та Німеччині таке рішення не потрібне. По-перше, ЄС більшою мірою налаштований проросійськи, по-друге, Франція займає антиамериканську позицію, вони не хочуть і бояться розширення американського впливу», – зазначив Золотарьов.

На його думку, в українському питанні вплив США був би вигідним. У американо-російських відносинах є цілий список проблем. Один із пунктів цього списку полягає в тому, що РФ порушила світовий післявоєнний порядок, який весь цей час підтримували США.

«РФ кинула виклик. США зацікавлені в тому, щоб покарати Росію, в той час як Франції цього не хотілося б», – уточнив він.

Ані Франція, ані ФРН не союзники для України, й завершити війну вони не допоможуть. Навпаки, вони радше союзники РФ, додав експерт.

«Загалом, ці країни дотримуються своїх інтересів. Всі наші претензії щодо членства в ЄС їх лякають. Є побоювання, що вони готові пожертвувати Україною й віддати Путіну. З точки зору глобального лідерства, хіба що США не можуть дозволити, щоб РФ «проковтнула» Україну. ЄС на таке лідерство не претендує, там торгові інтереси, локальні», – пояснив він.

На його думку, крім США, єдиним союзником України може бути Велика Британія.

«Велика Британія дуже сильна країна у військовому секторі, але має слабку еліту. Поки вони не вирішать питання Брекситу, на них розраховувати не доводиться», – підкреслив політолог.

Навряд чи лідери Франції та Росії під час зустрічі в літній резиденції домовляться про щось з приводу України.

«Дипломатичне рішення щодо Донбасу перебуває в Кремлі. Путін піде на поступки лише в разі тиску з боку Заходу. Такий вплив чинився після того, як Радянський Союз збив південнокорейський «Боїнг» і після війни в Афганістані. Запровадили серйозне ембарго та заборону купівлі нафти. Нинішні санкції не змусять РФ змінити поведінку», – резюмував Володимир Золотарьов.

Нагадаємо, Франція виступила проти розширення Нормандського формату за рахунок США. Як відомо, 19 серпня Макрон прийме Путіна в своїй літній резиденції перед самітом G7.

Нагадаємо, Зеленський пообіцяв зробити все, щоб завершити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: