Опалювальний сезон 2019/2020: на що піде РФ та чи готова Україна

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

У 2009 році Україна була не готова до нульового транзиту, але змогла розвернути ГТС у реверс. У новому опалювальному сезоні НАК «Нафтогаз» готується до газової війни, яку може розв'язати РФ.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

«Нульовий транзит, газова блокада з боку РФ – те, що може чекати на Україну в новому опалювальному сезоні. Однак закачування газу відбувається нормальним темпом. До середини жовтня у сховищах має бути близько 20 мільярдів кубометрів газу. У нормальних газових умовах – обсяг на рівні 16 мільярдів кубометрів», – зазначив Гончар.

За його словами, для того, щоб без проблем пережити зиму, з урахуванням ризику припинення транзиту потрібно додатково 4,5 мільярди кубометрів. Вони мають покрити наші потреби протягом 3-4 місяців, після 1 січня 2020 року.

Скільки газу закачували до сховищ України в 2013-2019 рокахСтаном на кінець липня до ПСГ України закачали 15,7 млрд кубометрів газу. Для безпечного проходження зими потрібно 20 млрд кубів.

Він нагадав, що з екстремальними умовами Україна зіткнулася в 2009 році.

«РФ спочатку в Україні припинила поставки газу, а згодом узагалі зупинила транзит через Україну до ЄС. У нас був нульовий транзит. Тоді на Рідво пухвалили рішення розвернути ГТС України в реверс. Завдяки цьому все обійшлося», – підкреслив експерт.

На його думку, якщо в 2009 році Україна, не чекаючи таких дій з боку РФ, впоралася, то зараз тим більше зможе уникнути критичних наслідків.

«У листопаді буде 4 роки відтоді, як ми не імпортуємо російський газ. У РФ кричать, що Україна без їхніх поставок не проживе. Однак, як виявилося, обходилися й можемо далі обійтися. Апокаліпсису не буде», – резюмував Михайло Гончар.

Як повідомлялося, станом на 10 серпня українські газові сховища заповнені на 53,6%. В українських сховищах уже 16,6 мільярда кубів газу.

Нагадаємо, за всю виборчу кампанію у Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: