Дзвінок Путіну. Чекати ескалації чи перейняти тактику Ізраїлю?

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Дзвінок Зеленського до Путіна не вплине на ситуацію на Донбасі. Це немає сенсу.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський.

«У РФ є стратегія, яка полягає в знищенні української держави. Можна телефонувати бодай по десять разів на день, результат не зміниться», – зазначив він.

Проте на серйозне погіршення ситуації на Донбасі Путін зараз не піде. По-перше, українські війська повністю володіють оперативною ініціативою на лінії зіткнення. По-друге, моніторинг ОБСЄ впливає на інтенсивність бойових дій на лінії зіткнення, пояснив Грабський.

«При ескалації конфлікту ми повернемося до тієї ситуації, коли військовослужбовець звільняється від відповідальності за невиконання злочинного наказу», – уточнив експерт.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«У разі загрози життю особовому складу командир самостійно ухвалює рішення про відкриття вогню. Конституція України, українські закони захищають військовослужбовця від несення будь-якої відповідальності», – наголосив Грабський.

На його думку, придушуватимуться осередки опору противника, його інженерні споруди, підрозділи, знищуватиметься бойова техніка.

«Ми повернемося до звичного стану: військовий конфлікт низької інтенсивності», – додав Грабський.

Також, за його словами, телефонувати Путіну не було потреби. Це радше був жест до виборців президента.

«У такий спосіб намагалися показати, що він продовжує гру, але ця гра завідомо програшна. За п'ять років війни можна було зрозуміти, що такий противник, як РФ, розуміє лише силу та чітко визначену позицію», – підкреслив Грабський.

Фахівець акцентував, що домогтися скорочення ударів по українських військах можна лише завданням ударів по зосередженню військ противника й придушенням будь-яких спроб агресора розгорнути бойові дії.

Експерт вказав, що військовому сектору України є чому повчитися в Ізраїлю. Зокрема, найбільш доцільною є тактика Ізраїлю проти арабських терористів.

«Тобто придушення будь-якої активності, що може загрожувати життю воїнам ізраїльської армії та територіальній цілісності Ізраїлю. Ми можемо повністю перенести цей компонент на наші території. Цей дзвінок Путіну не мав сенсу. Це не більш ніж показова дія, без будь-яких наслідків», – резюмував Сергій Грабський.

Нагадаємо, 6 серпня терористи «Л/ДНР» вбили чотирьох українських воїнів, обстрілявши позиції Об'єднаних сил на Донбасі.

Додамо, Володимир Зеленський пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: