11 років по тому: підсумки війни для РФ, Грузії та уроки для України

Читать на русском
Іраклій Джанашияексперт з питань нацбезпеки та оборони УІМ

Російсько-грузинська війна має стати уроком для України. По-перше, розраховувати потрібно на себе, а не лише на Захід. По-друге, потрібно позбавлятися ставлеників Кремля в держапараті, яких сьогодні забагато.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань національної безпеки і оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашия.

«Перше збройне зіткнення з втручанням РФ почалося з Абхазії. Тоді війна в Грузії почалася в ніч проти 8 серпня 1992 року, за кілька днів до початку Олімпіади. Тоді вже було зрозуміло, як західний світ реагує на події в світі. Саме тому вже в 2008 році, знову в ніч проти 8 серпня, але вже під час Олімпіади, РФ ініціювала початок нових бойових дій та окупацію вже Південної Осетії. Реакція західного світу або, точніше, її відсутність – один із ключових чинників подій, що відбулися», – зазначив Джанашия.

За його словами, Україні слід винести урок, суть якого в тому, що розраховувати потрібно лише на себе, а не на Захід.

Після завершення війни Грузія взяла вектор на прогрес. Окупація Південної Осетії була для країни позитивним кроком у тому сенсі, що це об'єднало населення навколо спільного ворога й надало мотивацію рухатися вперед. Так само було в Україні в 2014 році, але цей порив був успішно упущений і зведений нанівець, нагадав він.

Що б не говорили про Саакашвілі, але певні реформи в Грузії він усе-таки провів. Однак після його відходу Грузія знову стала на шлях стагнації, підкреслив експерт.

«РФ знову намагається відвоювати втрачені позиції в Грузії. Гаврилов (представник Держдуми РФ – ред.) є тому доказом. Інша річ, що самі росіяни діють нерозумно», – додав він.

РФ намагається вирішити всі питання силовими методами. Якщо населення бунтує, його потрібно бити. У Росії це спрацьовує, в інших країнах – призводить до агресивної реакції. Доказом цьому є акції протесту як в Україні, так і в Грузії. В Росії це досі не можуть усвідомити.

Населення Грузії досі звинувачує уряд РФ у конфліктах, що сталися, в убивстві грузинських жителів і втрачених територіях, іти на зближення вони не згодні. Тим часом грузинський уряд бере курс на зближення з Росією, більша частина «Грузинської мрії» проросійська, уточнив фахівець.

«Той же Іванішвілі (колишній прем'єр-міністр Грузії – ред.) є одним із ключових олігархів РФ і ключовим акціонером «Газпрому». І тут цікавий факт, чому Грузія після війни 2008 року поступово відмовилася від купівлі азербайджанського газу й почала купувати російський вдвічі дорожче. Саме через Іванішвілі. Йому було вигідніше, щоб грузини купували газ у «Газпрому», наповнюючи його кишеню», – пояснив він.

За його словами, слід звернути увагу на ще одного проросійського представника – міністра внутрішніх справ Гахарію, який ще до 2014 року був громадянином РФ і якимось чином лише за 2 роки очолив МВС. Таких ставлеників у Грузії ще багато.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Це ще один з уроків, які має винести Україна. Має, але не хоче, оскільки в Україні ставлеників РФ уже більше, ніж у Грузії», – резюмував Іраклій Джанашия.

Додамо, МЗС України в день одинадцятої річниці початку збройної агресії РФ проти Грузії засудило розв'язану Росією війну й закликало міжнародне співтовариство продовжити заходи, спрямовані на відновлення територіальної цілісності держав, що постраждали від агресивної політики Москви.

Нагадаємо, Володимир Зеленський обіцяє зробити все, щоб завершити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: