Візит Зеленського до Туреччини: чим допоможе Ердоган

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Туреччина за Ердогана займає дуже чітку позицію, на відміну від тієї, що була раніше. Туреччина Ердогана не має ані постійних партнерів, ані постійних ворогів. Вони виходять з інтересів Туреччини, які вони трактують як хочуть, ситуативно.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий.

«Для Туреччини абсолютно звичайною є така ситуація з РФ, коли сьогодні збивають російський літак і ледь не оголошують війну, а завтра Ердоган зустрічається з Путіним і купує зенітні ракети, щоб збивати не російські літаки. Для Туреччини Ердогана це абсолютно стандартна політика. Аналогічно вони ставляться й до України», – зазначив Дикий.

За його словами, позиція Туреччини щодо України, як і щодо інших, абсолютно прагматична. Хоча слід віддати належне, що виходячи зі своїх інтересів Анкара дуже послідовна в невизнанні того, що Крим російський.

«Туреччина не визнає анексію, вважає Крим українською територією публічно. І для нас важливо, щоб хоча б це залишилося незмінним. Тим часом непублічно саме турецькі кораблі є рекордсменами з нелегальних заходів до українських портів», – уточнив він.

Туреччина публічно підтримує нашу територіальну цілісність, але бізнес є бізнес. Туреччина свідомо закриває очі на те, що їхні компанії торгують з окупованим Кримом.

І так за всіма напрямками, тому з Туреччиною потрібно бути максимально обережними, додав експерт.

«Звичайно, потрібно підтримувати контакти. Як вороги вони нам точно не потрібні. Якщо вони виступлять проти України разом з РФ, це створить величезні проблеми. Тому слід балансувати, щоб вони залишили свою позицію такою, як є. Тобто формально проукраїнською, але з реверансами в бік РФ», – пояснив він.

Якщо Україні є що запропонувати Анкарі, то натомість ми можемо просити більш жорсткої позиції щодо кораблів, які порушують санкції. Можливо, можемо просити більш тісного військово-технічного співробітництва. Дарувати вони точно не будуть, але купити на розумних умовах можна. Якщо для Анкари це буде економічно вигідно, то вони погодяться, підкреслив Дикий.

До Брюсселя чи до Москви: перші закордонні візити президентів УкраїниВіктор Ющенко в першу закордонну поїздку поїхав до Москви, а Віктор Янукович – до Брюсселя.

Слід врахувати, що Туреччина має зараз складні відносини з НАТО та ЄС. Хоча при цьому вони не вийшли з НАТО й не відмовилися від ідеї членства в ЄС. Слід бути обережними, щоб не зіпсувати відносини з Туреччиною та з ЄС, наголосив він.

«Це візит слизькою кригою з купою небезпек. Дуже багато залежить від того, як підготують недосвідченого президента до таких переговорів. На Сході дуже гарно вміють приймати гостей. Зовні все буде дуже гарно. Розповідатимуть про дружбу й братство. Важливо, щоб він не купився на це, а був обережним, випадково не сказав чогось, що можуть використати проти нас потім», – уточнив фахівець.

При цьому слід розуміти, що Туреччина тиснути на РФ зараз не буде, але можна говорити про торги, як у ситуації зі звільненням Чийгоза та Умерова за підтримки Ердогана.

«Свого часу Ердоган, враховуючи кримськотатарську діаспору, яка голосує на виборах, а відповідно, й свої електоральні потреби, допоміг. Про такі речі можна просити. Зараз він з РФ дружить, особливо після купівлі ракет у РФ, незважаючи на позицію США. За це він може від Росії просити багато. Можна спробувати, щоб у це включили питання наших кримськотатарських в’язнів», – підкреслив він.

За його словами, добре, що до програми візиту внесли зустріч із Варфоломієм. Раніше Зеленський говорив, що держава не повинна мати стосунку до церкви. З точки зору Конституції, це так. Але враховуючи, що УПЦ МП не є церквою, а є установою іноземної держави, яка втручається в нашу політику, дотримуватися відокремлення держави від церкви лише нам на шкоду.

«Те, що Зеленський зустрічатиметься з Варфоломієм, свідчить про те, що, можливо, до нього таки донесли, що питання ПЦУ – не теології, а державної безпеки», – резюмував Євген Дикий.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський у Туреччині обговорить культурні відносини, діаспорну співпрацю, безпеку, а також оборонну промисловість.

Більше про перші закордонні візити президентів України – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: