Найбільша проблема САП – Холодницький. Які претензії та чи буде звільнення?

Читать на русском
Борис Малишевексперт з правових питань

Сам Холодницький навряд чи піде з посади, але все одно перезавантаження САП відбудеться, мабуть, ще до Нового року.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив доктор юридичних наук, експерт Центру політико-правових реформ Борис Малишев.

За його словами, ситуація трохи покращилася після того, як Зеленський провів зустріч із керівниками антикорупційних органів, під час якої наголосив, щоб органи налагодили співпрацю й припинили чвари, які тривають уже давно.

«Однак громадські активісти мають претензії. Зокрема, з приводу того, що Холодницький певним кримінальним провадженням нібито не дає процесуального продовження після того, як до нього надходять відповідні документи НАБУ. Наприклад, це непогодження певних процесуальних документів, непідписання підозри чи нескладання обвинувального акту, невжиття активних заходів уже під час державного обвинувачення в суді», – зазначив Малишев.

Ці претензії до його діяльності в певних справах можна обґрунтувати, однак це будуть оціночні судження. Ситуація довкола діяльності САП, скандали з НАБУ, «акваріумний» скандал, рішення КДКП – все це створило дуже негативне тло для Холодницького, підкреслив він.

Зарплати антикорупціонерів: скільки в червні заробили очільники НАБУ, САП НАЗК і ДБРУ червні найкращі зарплати були в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі – заступник голови Максим Грищук заробив 206 тисяч гривень.

Навіть політичні партії, що заявляли якись антикорупційний порядок денний, часто в своїх програмах вказували пункт про перезавантаження антикорупційної прокуратури, уточнив експерт.

«На практиці це означає внесення змін до закону «Про прокуратуру» та проведення дострокового конкурсу для обрання нового керівника САП, а, можливо, й керівників, оскільки є ще заступники Холодницького. Відтак є намір, щоб у конкурсі брала участь Громадська рада міжнародних експертів, яка добре зарекомендувала себе під час відбору суддів Вищого Антикорупційного суду», – пояснив він.

Навряд чи Холодницький добровільно піде з посади, додав фахівець.

«Може піти сам, але сумнівно, враховуючи, що раніше був потужніший інформаційний пресинг на нього. Заяви немає зараз і не було, коли була потужніша негативна хвиля. Тому, мабуть, такої заяви не буде. Однак, коли буде ухвалений закон, зміна керівництва відбудеться», – наголосив він.

«До Нового року країна може отримати новий закон, наслідком якого буде перезавантаження керівництва САП», – резюмував Борис Малишев.

Як відомо, посол ЄС заявив, що головною проблемою САП є Холодницький.

Скільки минулого місяця заробили очільники антикорупційних органів в Україні – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: