Міжнародна платформа переговорів: чи допоможе це повернути Крим

Читать на русском
Ігор Лосєввійськовий експерт
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

Можна, звичайно, організувати якийсь переговорний майданчик, але це не допоможе, мирним шляхом Росія територію не віддасть.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив військовий експерт, історик Ігор Лосєв.

«Звичайно, немає нічого поганого в тому, що буде якийсь формат переговорів, їх потрібно вести, але вести їх можна і 30 років, і 50. Мирним шляхом РФ не поверне півострів. Окреме питання до того, чи потрібні такі переговори країнам Заходу», – зазначив Лосєв.

За його словами, заява Волкера про те, що США не мають плану щодо повернення Криму, дає розуміння того, що наші проблеми за нас ніхто не вирішуватиме. Ба більше, ми навіть досі не можемо через бюрократію отримати від США бойові катери типу «Айленд».

«Можна вести переговори, напевно, навіть потрібно, щоб хоч щось жевріло, але розраховувати на результат не доводиться. Результат буде, коли Україна боротиметься по-справжньому на зовнішньому та внутрішньому фронтах. Адже є закони війни. Винятків для України ніхто не робитиме», – пояснив він.

Залучення до переговорної платформи Туреччини також навряд чи допоможе. Це не та країна, на яку можна розраховувати, додав експерт.

«Туреччина на словах на чиємусь боці, але вони й досі купують російську зброю, навіть ідуть на конфлікт зі США з цього питання. В енергетичній сфері продовжується співпраця Туреччини та РФ. Тому Туреччина не та країна, що діятиме в наших інтересах», – уточнив він.

Не слід забувати, що окрім зовнішнього ворога, ми маємо ще й внутрішнього, підкреслив фахівець.

«Не подолавши внутрішнього ворога, не подолаєш зовнішнього. В Україні досі присутня так звана п'ята колона, яка маскується під опозицію, діють антиукраїнські телеканали, які фактично працюють, як російські», – акцентував він.

На його думку, система управління під час війни не може бути такою ж, як у мирний час.

«Питання в тому, чи сприйматимуть нас зараз серйозно з нашими ідеями. Нація, яка під час війни обирає естрадного коміка верховним головнокомандувачем. Питання є?», – резюмував Ігор Лосєв.

Конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця зазначив, що не варто тішити себе ілюзіями, що Крим повернеться до складу України, адже такий сценарій малоймовірний.

На його думку, поки існує Росія, поки вона не розвалилась, а це невідомо коли станеться та чи станеться взагалі, в нас немає шансів повернути Крим. А сьогодні Росія консолідована як ніколи.

Ірина Геращенко: «Для Росії несподіванка, що Крим залишається на світовому порядку денному»Інтерв'ю з Іриною Геращенко про окупований Крим, роботу міжнародних організацій на півострові та обмін полоненими.

«Потрібно бути реалістами. Силою ми Крим не повернемо. Наше керівництво відкидає силовий варіант повернення своїх територій, а добровільно Росія ніколи його не віддасть. Навіть якщо замість Путіна буде хтось інший», – підкреслив він.

Росія чотири камені Курильських островів не віддає Японії, хоча захоплення було після завершення війни. Досі Японія та Росія перебувають у стані війни, додав експерт.

«Поки існує РФ, Крим ми не повернемо. Та й потім, кого повертати? Вже близько мільйона осіб переселені РФ зі своєї території на півострів. Повертати російських громадян із військовими РФ?», – уточнив він.

За його словами, постійно про повернення Криму згадують лише кримські татари, адже це їхній справжній біль.

«Це не означає, що про Крим потрібно забути. Зараз потрібно дотримуватися хоча б міжнародних вимог», – резюмував Григорій Перепелиця.

У команді Зеленського наполягають на створенні міжнародної платформи переговорів щодо Криму. Розглядають варіанти «Будапешт плюс» та «Нормандія плюс» із залученням Туреччини.

Чи наблизилася Україна до деокупації Криму – в інтерв'ю Ірини Геращенко «Слова і Ділу».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: