Міністри для МОН і МОЗ: що буде з реформами

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Поки, мабуть, і в Зеленського не знають, кого призначать остаточно, є лише пропозиції. Радуцький та Бабак – ще не офіційні кандидатури.

Тау думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру політичних досліджень «Пента», політолог Володимир Фесенко.

«Як правило, в більшості випадків узагалі є кілька кандидатур. І за деякими напрямками вже точиться боротьба різних угрупувань навіть у команді Зеленського. На посаду в МОЗ називають Радуцького. Хоча невідомо, чи він сам погодиться. До того ж у Зеленського такий стиль, що він має познайомитися особисто, провести співбесіду», – зазначив Фесенко.

Тим не менш призначення нового міністра не означає, що медична реформа буде повністю згорнута, однак суттєва корекція реформи Супрун буде, додав він.

Юристи, журналісти та фізруки. Яку освіту здобули нардепи VIII скликанняУ Верховній Раді VIII скликання найбільше економістів, юристів, інженерів, але зустрічаються бухгалтери, екологи, вчителі фізкультури й навіть є один трудовик.

«Реформа Супрун не дуже популярна. Продовжувати те, що є не дуже популярним, у команді Зеленського навряд чи будуть. Вони, напевно, збережуть принципові напрямки реформи, виділення державного фінансування, детінізацію держфінансування, тобто суть реформи залишать», – уточнив політолог.

Враховуючи, що в команді Зеленського домінують ліберали-економісти, вони не змінюватимуть суть реформи. Проте ключова річ, яка потрібна й дуже складна, але якої немає в реформі Супрун, – страхова медицина. Радуцький дотримується цієї позиції. Тому скасування медичної реформи не буде, буде її корекція, доповнення, підкреслив він.

Щодо освітньої реформи, то дійсно були заяви щодо заробітних плат учителів у розмірі $4 тис., але на це не варто зважати. Це була суто передвиборча політична риторика, акцентував експерт.

«Тим більше не представники президента вирішуватимуть рівень зарплат. Це була передвиборча заява, яка має мало спільного з реальною політикою», – пояснив він.

Хоча, на його переконання, заробітні плати учителям спробують підвищити. Інша річ, яким чином це зроблять. Це намагався робити Гройсман. Тенденція буде продовжена й командою Зеленського.

«Зарплати вчителів, викладачів вищої школи дійсно дуже низькі. Якщо ми хочемо зберегти кваліфіковані кадри, то підвищувати зарплату доведеться. Інша річ, яким чином. Загалом освітня реформа ж буде продовжена, але, знову ж таки, буде корекція. Адже там також не все ідеально. Принципові напрямки, звичайно, не змінюватимуть, але певні зміни внесуть», – резюмував Володимир Фесенко.

Як повідомлялося, в Зеленського на посаду очільника МОЗ розглядають Радуцького, а МОН може очолити Сергій Бабак.

Кого з нардепів українці більше не побачать у парламенті – за посиланням. Також читайте, від якої політичної сили проходить більше жінок до Ради нового скликання.

Раніше ми писали, яку освіту здобули нардепи VIII скликання. Детальніше – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: