Визначили трьох кандидатів на посаду судді в ЄСПЛ від України

Читать на русском
Трьох кандидатів на посаду визначила комісія спеціального конкурсу. У пресслужбі президента зазначили, що добір був надзвичайно складним.

Комісія для проведення конкурсу з добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) від України визначила імена трьох кандидатів.

Про це повідомили в пресслужбі президента в п'ятницю, 26 липня, пише «Слово і Діло».

Комісія 25-26 липня провела співбесіди з кандидатами, які були допущені до участі в конкурсі і взяли участь у тестуванні з визначення рівня володіння офіційними мовами Ради Європи.

За підсумками конкурсу комісія прийняла рішення рекомендувати для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України Олену Бойченко, Миколу Гнатовського і Павла Пушкаря.

Список кандидатів відправлено до Міністерства закордонних справ України для подальшого внесення в установленому порядку до Ради Європи.

У пресслужбі президента зазначили, що всі учасники конкурсу продемонстрували «надзвичайно високий рівень професійної компетентності", тому добір був "надзвичайно складним».

Крайній термін для подання списку кандидатів на посаду судді ЄСПЛ Київ зірвав ще в минулому році. На початку квітня колишній президент Петро Порошенко підписав указ про конкурс з відбору кандидатів у судді, який, за словами уповноваженого у справах ЄСПЛ Івана Ліщини, не відповідав нормам Ради Європи.

Президент Володимир Зеленський в червні оголосив новий конкурс на відбір кандидатур суддів від України в ЄСПЛ. До складу комісії увійшли п'ять експертів-юристів.

У ЄСПЛ працюють 47 суддів - по одному від кожного члена Ради Європи. У квітні 2019 року закінчився термін повноважень судді від України в Страсбурзі Анни Юдківської. Її повноваження продовжуються автоматично до обрання наступного судді.

За правилами Ради Європи, Україна повинна подати до Страсбурга три кандидатури, з яких ПАРЄ робить вибір того, хто стане суддею.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: