Україна хоче пом'якшити вимоги щодо цін на газ. Чи погодиться МВФ?

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Знижки кредитори зробити не можуть, перехідний період ми просили вже кілька разів. Що ми ще можемо запропонувати, незрозуміло.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

«Усі попередні роки МВФ наполягав на лібералізації ринку газу й, по суті, на переході до імпортного паритету. Незрозуміло, чому вони мають відмовитися від цієї позиції. Яким чином? Всі ці речі збережені в меморандумах, причому не тільки в останньому, але й у попередніх також. Поки такої можливості немає», – зазначив Марунич.

Ба більше, незрозуміло, що Україна може запропонувати кредиторам. Якщо Україна знову запропонує перехідний період, то на це навряд чи підуть. Їх і так у нас було вже кілька, додав він.

«Тому, скоріш за все, МВФ, як і раніше, наполягатиме на своєму – на запуску системи імпортного паритету, переході до імпортного паритету за ціною на газ для населення. Це те, що в Україні має відбутися з 1 січня 2020 року», – уточнив ескперт.

За його словами, завдання полягає в тому, щоб не було ніяких викривлень на ринках енергоносіїв, тобто не було дотацій.

За всю виборчу кампанію в Зеленського не було обіцянок про зниження тарифівВолодимир Зеленський не давав обіцянок знизити тарифи на комуналку. А отже, не міг і зріктися такої обіцянки. Натомість експерти вже стежать за виконанням решти обіцянок Зеленського.

«Немає чого запропонувати. Дискусія точиться вже багато років. МВФ давно займав чітку й жорстку позицію – перехід до імпортного паритету. Зрештою, це було відображено в рішеннях Кабміну. З 2020 року має бути запущений паритет щодо газу для населення», – пояснив він.

Президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар зазначив, що з точки зору лібералізації газового ринку, знижувати ціну на газ не потрібно. Ціни в нас залишаються нижчими за паритет імпортної ціни. МВФ усе одно наполягатиме на їх підвищенні.

«МВФ відкриє меморандум і вкаже на конкретний пункт, який Україна зобов'язана виконувати. Фонд не погодиться з такою логікою, зважаючи на дух і букву підписаного меморандуму», – уточнив він.

З точки зору лібералізації газового ринку, це крок у не зовсім правильному напрямку. Попереду новий опалювальний сезон 2019/2020, підкреслив фахівець.

«Росія влаштує припинення транзиту газу через України, й має бути закачування газу до газосховищ, щоб накопичити максимальну його кількість. Щоб потім у ситуації неможливості взяти газ за реверсом у нас був свій газ. Нам терміново потрібно забезпечити країну газом власного видобутку. Має бути газ у підземних сховищах, який потрібно підняти, й розгорнути нашу систему в реверс, як це робили в 2009 році. Протриматися потрібно всю зиму, а не три тижні, як у 2009-му», – пояснив він.

Як повідомлялося, на наступних переговорах у вересні позиція України буде такою, щоб була більш м'яка позиція МВФ щодо цін на газ і лібералізації ринку газу.

Як відомо, 27 квітня 2016 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман запевнив, що ціни на природний газ для населення більше не зростатимуть.

Відзначимо, за всю виборчу кампанію в Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: