Затримання танкера РФ в Ізмаїлі: на що розраховували в Кремлі

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

РФ влаштувала перевірку для України, на що ми здатні в такій ситуації, як відреагуємо на те, що їхнє судно так нахабно увійшло в український порт.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський.

«Корабель заарештували в районі проведення слідчих дій у зв'язку із затриманням наших моряків і кораблів у листопаді минулого року. Відкрита кримінальна справа щодо нападу», – зазначив Грабський.

«Можна сказати, що перевіряли, грубо кажучи, наскільки ми проковтнемо ось таку зухвалу провокацію РФ. Чи може корабель, який зупиняв наших моряків, безкарно ходити нашими територіальними водами», – уточнив він.

На його думку, це був свого роду тест на реакцію української влади.

У цій ситуації варіант з обміном виключений. Підтвердженням є те, що наші правоохоронні органи, перевіривши причетність кожного моряка, який перебував на цьому судні, просто їх відпустили, підкреслив експерт.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополоненихСказано 9 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Розглядати ситуацію з точки зору якогось сценарію обміну не варто. РФ просто влаштувала нам перевірку. Відбувається протистояння щодо того, що Україна здатна зробити й коли, не більше», – пояснив він.

У росіян є така особливість – мабуть, через специфіку менталітету вони відчувають свою повну безкарність, додав фахівець.

«Образно кажучи, злочинець, який зробив біду, а потім ще й дивується. Мовляв, ми ж нічого не зробили. Ну то й що, що зіпсували життя вашим людям? Це ще й сприйняття навколишнього світу російською стороною», – наголосив він.

За його словами, можливо, був розрахунок на те, що якщо б ми, скажімо, затримали екіпаж корабля, то вони могли б використовувати це проти України. Але Україна діяла суто в межах міжнародного права. Вказівки на обшук цього судна віддала військова прокуратура. Ми діяли в межах відкритої кримінальної справи, яка розслідується. Проводяться слідчі дії, з нашого боку все законно.

«Але сам факт того, що російський корабель, який брав участь у Керченському інциденті, зайшов до українського порт – найвища ступінь нахабства. Для цивілізованого суспільства це ненормально, для РФ – цілком», – резюмував Сергій Грабський.

Нагадаємо, СБУ спільно з Військовою прокуратурою затримала російський танкер NEYMA, який блокував українські військові кораблі в Керченській протоці.

Пізніше українські прикордонники з'ясували, що судно з таким самим ІМО, але під назвою NEYMA, в листопаді минулого року брало участь в операції ФСБ РФ із захоплення українських кораблів у Азовському морі.

Нагадаємо, Володимир Зеленський обіцяє звільнити всіх військовополонених.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: