Молдова готова купувати реверсний газ в Україні

Читать на русском
Якщо Молдова не зможе отримувати російський газ через відсутність нового контракту РФ з Україною про транзит, Кишинів готовий купувати у Києва реверсний газ.

Якщо Молдова не зможе отримувати російський газ через відсутність нового контракту РФ з Україною про транзит, Кишинів готовий купувати у Києва реверсний газ.

Про це заявила прем'єр-міністр Республіки Молдова Майя Санду під час слухань в комітеті Європарламенту із закордонних справ в Брюсселі, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Укрінформ.

«Усе, що стосується енергетичної безпеки, - це для нас надзвичайно складне питання. Молдова залежить від російського газу. Зараз, як ви знаєте, йде дискусія між Росією і Україною щодо перешкод для транзиту газу через Україну. Якщо це станеться і не буде знайдено рішення до кінця цього року, тоді Молдова не зможе отримувати газ з Росії, якщо відповідну угоду не буде підписано», - повідомила вона.

Санду нагадала, що зараз уряд Молдови активно працює з урядом Румунії, щоб прискорити імплементацію проекту газопроводу Ясси-Кишинів, але ці роботи не будуть завершені дуже швидко.

«Поставки газу - це технічна проблема, але це і економічна проблема. Ми сьогодні купуємо газ у Газпрому за ціною, за якою ми могли б купувати його і в Україні, той, який вона отримує за системою реверсу», - сказала Санду.

Вона повідомила, що Молдова також працює над проектом взаємооб'єднання національних електричних мереж і енергетичних компаній з системою Європейського Союзу через Румунію.

«Цей проект просувається, і ми маємо підтримку з боку деяких міжнародних фінансових інститутів. Це також займе якийсь час, але десь протягом п'яти років ми будемо мати альтернативи в сфері енергетики», - додала прем'єр Молдови.

Раніше Україна запропонувала Молдові скористатися можливостями ГТС, щоб мінімізувати ризики можливого переривання транзиту газу з РФ після 1 січня 2020.

Нагадаємо, Молдова просить Київ допомогти в боротьбі з корупцією.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: