У серпні ціна на газ знизиться. За рахунок чого та що буде з тарифами восени?

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

До осені ціни знову піднімуть, хоча цей опалювальний сезон може бути дешевшим для населення, ніж попередній.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко.

«Це сезонне зниження, суто за рахунок падіння літніх цін. До осені знову будуть підвищення. Хоча якщо порівняти ціни торішнього опалювального сезону й майбутнього, то на цей опалювальний період ціни мають бути нижчими. В Європі простежується тренд на зниження ціни за рахунок насичення європейського ринку. Збільшується кількість скрапленого газу, який надходить до Європи, РФ намагається не відставати», – зазначив Дяченко.

За його словами, зараз ринок насичений, тому падає ціна. Це загальний тренд на європейському ринку. Тому цього опалювального сезону ціни можуть бути нижчими, ніж попереднього. Звичайно, восени, до жовтня, буде підвищення цін, але загальний тренд – на зниження. Однак важливим буде ще фактор курсу.

За всю виборчу кампанію в Зеленського не було обіцянок про зниження тарифівВолодимир Зеленський не давав обіцянок знизити тарифи на комуналку. А отже, не міг і зріктися такої обіцянки. Натомість експерти вже стежать за виконанням решти обіцянок Зеленського.

«Знову ж таки, зараз курс стабільний. Люди, як правило, продають долари, щоб гривня була на відпустку, інші потреби. Влітку курс зміцнюється, до осені починається девальвація. Але курс – це один із факторів. Потрібно врахувати й ціни на нафту», – підкреслив експерт.

Нинішні тарифи – це сезонна ціна, уточнив він.

«Якщо зараз ціни знизять на 25%, то як мінімум у такому ж діапазоні ціни підвищяться в опалювальний сезон. З огляду на те, що загальний тренд на зниження, різниця між опалювальними сезонами може бути 10%», – резюмував Сергій Дяченко.

Відзначимо, З 1 серпня 2019 року «Нафтогаз» знизить ціну газу для населення щонайменше на 25%. Ціна становитиме не більш ніж 4640 грн без ПДВ за 1 тис. куб. м.

Нагадаємо, за всю виборчу кампанію в Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Раніше «Слово і Діло» подивилось, як виконували програмні обіцянки депутати-списочники під час роботи Ради VIII скликання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: