Обіцянки партій: які податки хочуть скасувати та чи реально

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

21 липня в Україні стартують дострокові парламентські вибори. Вже традиційно політичні сили увійшли у виборчий процес не лише з білбордами, а й з обіцянками. «Слово і Діло» виділило всі обіцянки з програм тих партій, які, за прогнозами соціологів, можуть пройти до нового парламенту. Ми розбили їх за темами й сьогодні пропонуємо подивитися програмні положення топ-5 партій щодо зміни податкової системи в Україні.

Експерт «Реанімаційного пакета реформ» Ілля Несходовський зазначив, що в деяких партій є положення, що можуть мати негативні наслідки для економіки.

Партія «Батьківщина» обіцяє скасувати 37 податків і зборів, зокрема податок на спадок, держмито, скасувати ПДВ (замінити його мінімальним податком на реалізацію, як у США)

Це положення доволі маніпулятивне, оскільки на спадщину немає як такого податку. Є податок на доходи фізичних осіб, тобто якщо особа отримала в спадок якусь власність, то вона має сплатити з цієї власності. Щодо держмита, то питання реалістичне, його можна розглядати, однак це має місце в питанні ставок, підкреслив він.

Податки в Україні: що обіцяють політичні партії на виборах-2019Більшість партій обіцяють податок на виведений капітал, Батьківщина хоче скасувати 37 податків і зборів.

«Держмита – це встановлення справедливості з приводу того, що хто користується конкретною послугою від держави, той цю послугу має оплачувати у вигляді держмита. Звичайно, можна переглядати певні ставки. Наприклад, якщо держмита нічого не покривають, а лише створюють проблему, коли сам платіж дорожчий, тоді так, слід або збільшити держмито, або скасувати. Виходити з того, що більш доцільно», – пояснив експерт.

Щодо скасування податку на додану вартість та впровадження податку з обороту, то автори цієї ініціативи плутаються – чи це податок з обороту, чи це податок із реалізації. Зокрема, під час однієї з публічних зустрічей те, що є податком із реалізації, називали податком з обороту, уточнив він.

«Так чи інакше, це не діє в жодній країні світу. Така пропозиція призведе лише до того, що надходження до державного бюджету впадуть дуже сильно. Це означає, що суттєво потрібно скорити державні витрати, зарплати в тому числі. Або переводити їх на самоокупність. Іншого варіанту, щоб замінити ПДВ податком на реалізацію, немає. Лише шляхом жорсткого скорочення видатків», – додав Несходовський.

За його словами, якщо брати досвід США, то слід розуміти, що історія становлення американської податкової системи суттєво відрізняється від історії становлення податкових систем Європи та України. Скасувати ПДВ та замінити його податком на реалізацію неможливо. За таких умов зростають ризики на останньому етапі реалізації товарів. В Україні на сьогодні роздрібна торгівля від 40% до 60% – у тіні. Тобто реалізація відбувається без належної видачі фіскального чеку.

«Таким чином, перехід на іншу систему ще більше дасть можливість ухилятися. Є, наприклад, інтернет-магазини, які можуть поставляти товар безпосередньо додому, таким чином, не видаючи чек. Є реалізація товару на ринках і ще багато нюансів», – акцентував він.

На його переконання, ініціатива популістська й шкідлива для економіки як із точки зору бюджету, так і процесів.

«Опозиційна платформа – За життя» пропонує запровадити податкові канікули для суб'єктів малого та середнього бізнесу

Теоретично можливо запровадити податкові канікули для суб'єктів малого та середнього бізнесу, але все залежить від того, як реалізовувати цю ініціативу. Запровадження податкових канікул дає можливість реєструвати нові приватні підприємства й просто ухилятися від сплати податків, тому тут слід більше працювати з наявними податками, наголосив економіст.

«Не для новостворених підприємств давати пільги, а якщо недостатньо обороту. Ця пропозиція дає можливості зловживати. Хоча для малого бізнесу можна передбачити певні заходи, щоб зменшити податкове навантаження, коли їреальні обороти є незначними», – уточнив він.

Партія «Голос» обіцяє знизити податкове навантаження на зарплати українців

За його словами, знизити податкове навантаження на зарплату реально й необхідно, але питання в тому, як це зробити. Це не популістська обіцянка, але дуже важливо правильно її реалізовувати. Якщо йти шляхом зниження податкового навантаження на високі зарплати, наприклад, обмежити максимальну маржу нарахування ЄСВ, то це популізм.

Такий шлях реалізації обіцянки є недоцільним, однак у разі збільшення податкової соціальної пільги й зниження навантаження на зарплату це можливо, додав Несходовський.

«Слуга народу» в своїй програмі обіцяє ухвалити стратегію поступового зменшення ЄСВ

Знизити ЄСВ теоретично можна, але реально, якщо це зробити, то він не забезпечуватиме належного рівня пенсій, акцентував він.

«Тому є інший варіант, на який навряд чи підуть. Ідеться про скасування ЄСВ взагалі та перенесення всіх видатків на бюджет. Проте це доволі серйозний крок. Це реформа на десятки років», – пояснив фахівець.

Це все-таки більш популістська обіцянка. Зниження ЄСВ не забезпечить належного рівня пенсій. На сьогодні ЄСВ встановлений у розмірі 22%, й зменшувати його недоцільно.

Що обіцяють партії, які можуть пройти до парламенту – тестУ якої партії найбільше обіцянок щодо медицини? Хто взагалі не обіцяв боротися з корупцією? А хто мовчить про діджиталізацію? Перевірте себе в тесті.

Зменшення ЄСВ викривить наш Пенсійний фонд ще більше, при тому, що й так є дірка. Коштів недостатньо, щоб виплачувати поточно, доведеться компенсувати з бюджету, підкреслив він.

«Європейська солідарність» обіцяє зберегти єдиний податок, запровадити податкові стимули для виробників і розповсюджувачів національного культурного продукту та запровадити податок на виведений капітал.

На його думку, обіцянки партії доволі стримані, консервативні й схожі на ті, які давали раніше.

«Так, з одного боку, й не популізм, але з іншого – вони протягом багатьох років обіцяли аналогічні речі. Чому вірити зараз? Обіцянка щодо податку на виведений капітал не була виконана в попередні роки. Тому можна допустити, що й цього разу партія не виконає програмне положення», – резюмував Ілля Несходовський.

Детальніше про обіцянки партій щодо податків – за посиланням.

Що обіцяють партії, які можуть пройти до парламенту, – в нашому тесті.

Із програмами всіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: