Українцям пообіцяли нову мінімалку: чи підвищать зарплати до 5500 грн

Читать на русском
Андрій Новак

Заяви прем’єр-міністра про різке підвищення мінімальної зарплати до 5500 грн наступного року та динамічне зростання середньої зарплати до $620, яке невідомо чому прем’єр вказує в доларах, варто розглядати в ключі передвиборчої кампанії.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Наразі це суто піар-заяви. Напередодні виборів усі учасники процесу, провладні та опозиційні сили рясно закидають в інформаційний простір такі пропозиції. Мета одна – завоювати якомога більше голосів виборців. При цьому ніхто не подає інструментів, за рахунок чого такі обіцянки будуть виконані», – зазначив Новак.

Річ у тім, що можна підвищити мінімалку не лише до 5,5 тис. грн, але й до 15 тис. грн, але річ не в номінальній кількості грошей, а в їх купівельній спроможності, додав він.

«Якщо нарощувати соціальні платежі в темпах, значно вищих за зростання реальної економіки, то на виході ми матимемо лише негативні процеси. Зокрема, високі темпи інфляції, девальвація гривні. В підсумку за номінально більші гроші в сумі людина може купити менше товарів та послуг», – пояснив економіст.

Він нагадав, що таку історію українці вже проходили в першій половині 90-х років. Тоді всі українці номінально були мільйонерами, але купити за ці мільйони могли дедалі менше товарів та послуг.

«Сьогодні реальне зростання економіки в межах 2,5-3%. За такого зростання соціальні платежі, щоб вони не знецінювалися, можна піднімати на 5%, максимум – на 10%, однак не на 20-30-50%. Результат буде негативним. Отримаємо бумеранг у вигляді високої інфляції, стрибка цін, падіння гривні. Врешті-решт усе зведеться до того, що держава змушена буде збільшувати державний борг, щоб виконувати ці соціальні платежі», – підкреслив експерт.

На його думку, цифра, яка закладена в бюджетній декларації на 2020 рік, є більш реалістичною – 4723 грн. Хоча це також завищені темпи зростання порівняно з реальними темпами зростання ВВП країни, але все ж виглядає більш прийнятно, ніж 5500 грн.

«Можна звичайно надрукувати гривні, щоб підвищити зарплати до 5500 грн, але ми вже це проходили», – резюмував Андрій Новак.

Додамо, за словами Гройсмана, мінімальна заробітна плата в Україні в 2020 році становитиме 5500 гривень, а середня зарплата в найближчі півтора-два роки – 620 доларів.

Нагадаємо, 16 червня 2019 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв протягом двох років збільшити мінімальну заробітну плату до 300 доларів.

Як виконує обіцянки Володимир Гройсман – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: