5 років катастрофі МН17. Чому РФ досі не покарана?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

17 липня 2014 року літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 людей, що перебували на борту, – 283 пасажири та 15 членів екіпажу. Лише за п'ять років після краху «Боїнга» в розслідуванні з'явилися перші обвинувачені. Однак головний винуватець трагедії – Росія – досі не покараний і продовжує заперечувати свою причетність до катастрофи. Ба більше, в Кремлі всіма силами намагаються схилити на свій бік країни, громадяни яких загинули в цій катастрофі.

Політолог Андрій Горбенко зазначив, що фактично немає жодної механіки для покарання РФ, тому й немає самого покарання. Навіть трибунал не можуть провести, адже Росія нічого не визнає.

«Навіть коли є менш суперечливі моменти, наприклад, у ситуації із захопленням моряків, РФ нічого не виконує. Чого б їм визнавати провину там, де вони назнімали масу фейкових роликів і придумали безліч брехливих версій, щоб показати свою нібито непричетність? Ніхто жодних рішень не виконуватиме», – підкреслив Горбенко.

На його думку, в кращому разі колись доведуть до якоїсь точки, знайдуть нібито винних і запровадять персональні санкції. Європа дуже не хоче будь-якого повторення сценарію другої світової війни, того, що було в 30-ті роки минулого століття, тому намагається не дратувати звіра, грубо кажучи.

«Європу помирили, щоб Європа не воювала. Як? Сказавши, що будь-який мир набагато вигідніший за війну. Тому Європа відносно єдина. У мирний час правлять гроші. А РФ має багато грошей, які може вкладати не в свою країну, а в окремо взятих політиків у Європі», – уточнив він.

Лобіювати інтереси, коли маєш багато грошей, не складно. Цим РФ і займається, причому досить успішно, підкреслив політолог.

За його словами, в кожної проблеми має бути драйвер. Грубо кажучи, людина, група людей, що зацікавлені й мають ресурси, щоб щось зробити.

«Такої групи, яка хотіла би покарати РФ, у Європі немає. Зате є групи, яким платять «сірі» гроші, й вони захищають Росію. Інститути Європи щодо РФ не працюють. Усе відбувається дуже повільно», – констатував він.

Експерт звернув увагу на заяву прем'єра Малайзії про те, що вони визнають, що ракета була російської моделі, але її могли зробити і в Україні. Потрібні докази, що стріляли росіяни.

Все банально – гроші вирішують. Гроші Росія має. Тому дуже зручно придумувати різні відмовки. Європейці прикриваються тим, що потрібні стовідсоткові докази, але це все дурниця, всі чудово все знають і розуміють.

«Як покарати РФ? Суд? Там, де італійський суд карає українця, європейському суду докази не потрібні, а тут – потрібні. Хоча матеріалів маса. Банально є зізнання Гіркіна того ж дня, коли він сам сказав, що збили. Всім усе відомо. Інший момент, коли закрили рота грошима, грубо кажучи. Тоді можна придумувати все що завгодно, тоді виникає класичне формулювання, що «не все так однозначно», – пояснив він.

Нормальний уряд, коли є гроші, вкладає їх в інфраструктуру. Влада РФ не обтяжена повинністю перед людьми. Потрібно розуміти простоту, з якою росіяни віддають гроші задля своїх інтересів. Для того, щоб Фірташ вийшов під заставу, дали 13,5 млн євро. Величезна сумма, яка видається РФ за нібито українського політика. При цьому інтереси побічні, наголосив фахівець.

Дати європейським політикам грошей, щоб вони мовчали, не проблема. Тим більше ніхто ж категорично не говорить, що РФ невинувата. Вони говорять, мовляв, не все однозначно, додав він.

«Путіну дуже просто це все дається. Тим більше він не обтяжений виборами. Мало того, що не потрібно на людей витрачати гроші, він ще й не залежить від виборів. Може просто перечекати неугодного собі політика. Тому РФ не покарана. І не буде покарана доти, доки Європа не зрозуміє, наскільки все серйозно. Тому що РФ немає іншого вибору, окрім як зберігатися в тому вигляді, в якому вона є. Значить, далі грузнути в конфліктах. У Гітлера на виході не було вибору – потрібно було йти у війну, межі не було. Так і тут – жодних меж немає», – резюмував Андрій Горбенко.

Нагадаємо, суд над підозрюваними в збитті малайзійського «Боїнга» почнеться в березні 2020 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: