ДБР розслідує можливі зловживання НАБУ в справі Портнова

Читать на русском
Новостворений правоохоронний орган одержав доступ до матеріалів справи Національного бюро щодо колишнього заступника керівника президентської адміністрації.
Державне бюро розслідувань

Державне бюро розслідувань розслідує можливе зловживання службовим становищем детективами Національного антикорупційного бюро під час слідства у кримінальному провадженні за фактом можливого незаконного збагачення колишнього першого заступника глави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова.

Про це йдеться в ухвалі Печерського районного суду міста Києва від 9 липня, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується в рішенні, НАБУ розслідувало можливе збагачення Портнова. За словами його адвоката, НАБУ досліджувало можливі незаконні виплати Портнову в період 2011-2013 років на загальну суму в 26 млн грн. Захисник також зазначив, що детектив отримав тимчасовий доступ до інформації за банківським рахунком Портнова. На обґрунтування цього клопотання, за словами адвоката, НАБУ вказало, що загальний обсяг списань з банківських рахунків Портнова за період часу з 2011 року по 2013 рік склав близько 40 млн грн.

Однак, як повідомив захисник під час допиту, проаналізувавши основний банківський рахунок Портнова в цей період, було встановлено, що за вказаним рахунком було усього витрат на 460 545 доларів та усього надходжень - 905 587 доларів (згідно з курсом валюти за вказаний період – близько 3,7 млн грн та 7,2 млн грн відповідно). Зазначені кошти, за словами адвоката, відповідають рівню легальних та офіційно задекларованих доходів екс-заступника глави АП та в рази відрізняються в меншу сторону від згаданих НАБУ сум. При цьому, частина вказаних транзакцій взагалі відбувалася між власними рахунками Портнова.

Таким чином, як вважає адвокат, детективи НАБУ нібито подавали недостовірні дані слідчим суддям та на їх підставі отримували відповідні дозволи на втручання в конституційні права Портнова. Так на підставі ухвали суду Держбюро розслідувань порушило вказане провадження за попередньою кваліфікацією за частиною 1 статті 364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем). У зв'язку з цим ДБР просило надати тимчасовий доступ до справи НАБУ. Вивчивши клопотання, суддя його задовольнив.

Нагадаємо, ДБР почало розслідувати можливе незаконне затримання НАБУ директора будівельної фірми «Укрбуд Девелопмент». Раніше Держбюро також хотіло провести експертизу переговорів Онищенка з НАБУ. Як відомо, НАБУ закрило справу про можливе збагачення Портнова у зв'язку з рішенням Конституційного суду України, яким визнали неконституційним незаконне збагачення.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: