100 тис. грн при народженні дитини. Чи виконає партія ОПЗЖ обіцянку?

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт
Андрій Новак

21 липня в Україні стартують дострокові парламентські вибори. І вже традиційно політичні сили увійшли у виборчий процес не лише з білбордами, а й з обіцянками. «Слово і Діло» виділило всі обіцянки з програм тих партій, які, за прогнозами соціологів, можуть пройти до нового парламенту. Ми розбили їх за темами й сьогодні пропонуємо подивитися програмне положення партії «Опозиційна платформа – За життя» щодо соціального забезпечення. Зокрема, в партії обіцяють підвищити виплати при народженні дитини: за першу дитину – 100 тис. грн, за другу – 200 тис. грн, за третю та наступних – 400 тис. грн.

Економічний експерт Борис Кушнірук зазначив, що така філософія в принципі хибна. Запровадили її за часів Ющенка. Це показало умовну ефективність, але більшою мірою зловживання.

«Питання полягає в тому, що починають народжувати дітей ті, хто утримувати їх не може, хто просто хоче отримати виплати від держави при народженні дитини. В підсумку нічого хорошого з точки зору суспільства це не дає. Після народження дітей потрібно виховувати, але в таких батьків не має ані бажання, ані коштів для цього. Просто народили дитину заради отримання коштів держави», – пояснив Кушнірук.

На його переконання, сама філософія, що за народження дітей будуть виплати, неправильна. Демографічна ситуація – це проблема не українська, а світова. Вирішувати питання народжуваності за допомогою виплат за народження – найменш ефективний шлях. Це популізм, хоча не можна сказати, що це нереально.

«Це не надмірні витрати. Не можна сказати, що ці кошти неможливо виплатити чи складно знайти додаткові декілька мільярдів гривень на ці цілі. Кошти якраз знайти можливо, але те, що це провокуватиме негативні явища, – факт. Хоча, безумовно, обіцянка популістська й вказує на нерозуміння проблем», – констатував Кушнірук.

Голова комітету економістів України Андрій Новак зазначив, що ця обіцянка є черговим передвиборчим піар-продуктом.

«Особливо цікаво порівняти цю політичну силу з тим періодом, коли вони були владою, коли вони керували урядом, коли мали свого президента, який нічого не зробив щодо цих пільг. Це не що інше, як передвиборчий популізм», – підкреслив Новак.

Щоб реалізувати ініціативу та реально виплачувати такі кошти при народженні, державний бюджет має збільшитися, причому як мінімум удвічі, додав він.

Пенсії та пільги: що обіцяють партії на виборах-2019Пенсії 7 тисяч гривень, накопичувальну систему зі щорічною індексацією та 400 тисяч гривень за третю дитину щедро обіцяють політсили, які можуть пройти до парламенту.

«У межах чинного бюджету здійснити всі ці виплати неможливо. Для цього потрібна хоча б детінізація економіки та набагато вищі темпи зростання економіки, ніж 2-3%, які ми маємо зараз. За таких темпів зростання, розміру тіні бюджет не може витягнути соціальні обіцянки, вказані в програмі. Для цього немає відповідних коштів», – уточнив експерт.

Він звернув увагу, що, на жаль, програми наших політичних суб’єктів – це зовсім не те, що політичні програми політиків Західної Європи. В тому сенсі, що якщо в програмі щось записано, то політик зобов’язаний це виконати. Якщо ні – за нього не проголосують.

«У нас зв’язку й залежності виконання програми та голосування немає. Тому політики цим користуються й виписують свої програми так, щоб максимально сподобатися максимальній кількості виборців», – резюмував Андрій Новак.

Детальніше про те, що партії обіцяють українцям щодо пенсій та соціальних пільг – тут. Що обіцяють політичні партії на виборах-2019 щодо зарплат – на інфографіці.

Із програмами всіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: