Президент дозволив ЄС і НАТО проводити навчання в Чорнобилі

Читать на русском
Указ зобов'язує чиновників і правоохоронних органів узгоджувати відвідування Чорнобильської зони через електронний кабінет.

Україна розробить стратегію розвитку Чорнобильської зони як туристичного об'єкта, а також планує надати Європейському Союзу та Організації Північноатлантичного договору можливість проводити там навчально-тренувальні заходи щодо попередження та ліквідації аварій.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби президента, пише «Слово і Дыло».

Зокрема, Володимир Зеленський підписав указ «Про деякі питання розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи».

«Документ передбачає, зокрема, розробку і прийняття Стратегії розвитку Чорнобильської зони як туристичного об'єкта... Крім того, Україна планує надати можливість проводити в Чорнобильській зоні навчально-тренувальні заходи щодо попередження та ліквідації аварій для партнерів з країн ЄС і НАТО», - сказано в ньому.

Указ зобов'язує чиновників і правоохоронних органів узгоджувати відвідування Чорнобильської зони через електронний кабінет.

«На жаль, до сих пір зона відчуження є ще й символом корупції в Україні. Це - хабарі, які силовики збирають із туристів, і нелегальний вивіз металобрухту і використання природних ресурсів. Все це дуже скоро припинимо. Давайте нарешті перестанемо відлякувати туристів і перетворимо зону відчуження в науковий і майбутній туристичний магніт», - сказав Зеленський.

Відповідно до указу, будуть прокладені нові туристичні маршрути, в тому числі по воді, і побудовані нові КПП, а наявні - відновлені і модернізовані.

«Будуть скасовані необґрунтовані обмеження і заборони, наприклад, на відеозйомку. Також Україна буде популяризувати туристичний Чорнобиль на міжнародних заходах, в яких братиме участь», - йдеться в повідомленні.

Зазначено, що в Чорнобильській зоні покращиться мобільний зв'язок.

Також Зеленський пообіцяв створити в Чорнобилі «зелений» коридор для туристів.

Нагадаємо, голова МЗС Франції відвідав Чорнобиль та оглянув новий саркофаг.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: