Зустріч Путіна та Зеленського: чи домовляться про мир та чи є чого побоюватись Україні

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Якщо зустріч і відбудеться, то не принесе жодних результатів. По-перше, Україна не має стратегії, а по-друге, позиції сторін діаметрально протилежні.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Золотарьов.

«Точок дотику для можливої особистої зустрічі немає. Інтерес Путіна в тому, щоб конфлікт тривав нескінченно в такому уповільненому вигляді. Це те, що вони роблять в Абхазії, Придністров'ї. В інтересах Зеленського – закінчити конфлікт», – зазначив Золотарьов.

Тому не варто очікувати, що вони зустрінуться, щось вирішиться з приводу завершення війни й настане мир. У них діаметрально протилежні інтереси. Можливо, під «закінчити конфлікт» мають на увазі якусь м'яку капітуляцію, але тоді потрібно розуміти, що це означає та якими будуть наслідки, уточнив він.

«Тобто, що Україна віддає, з чим погоджується заради припинення війни?», – додав експерт.

Так, ми бачимо, що в Україні Медведчук скуповує канали, йде пропаганда миру за всяку ціну, але це не означає, що Зеленський збирається здавати Україну, підкреслив він.

«Наразі інтереси України є рівноцінними його інтересам. Жоден президент у здоровому глузді нічого не здаватиме РФ. Це означає самому вибити стілець із-під себе», – акцентував Золотарьов.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

На його думку, поки немає ознак, що Зеленський збирається здавати позиції України. Щодо готовності до зустрічі, то не варто переоцінювати в принципі переговори як такі, результати все одно готують радники.

«Президенти виконують радше декоративну функцію. Технічні речі вирішують радники. Особиста зустріч політиків потрібна для того, щоб розібратися один в одному. Трамп зустрічався з Путіним, тому що йому потрібно було зрозуміти, хто такий Путін, незалежно від того, що він пропонує й говорить. Результатом зустрічі завжди є заяви, рішення, які готуються радниками, штабами», – пояснив він.

Особиста зустріч потрібна, щоб подивитись один одному в очі й зрозуміти, що за людина навпроти, щоб потім це враховувати в своїй поведінці щодо країни. До такої ролі Зеленський готовий. Він також людина непроста. Навіть для того, щоб досягти успіху в шоу-бізнесі, потрібні певні якості, й значною мірою вони збігаються з якостями правителя, наголосив політолог.

«У плані технічних моментів він може сісти в калюжу. Але мета зустрічі не в тому, щоб президенти вирішували ці технічні питання», – додав він.

За його словами, наразі проблема в тому, що Україна не має стратегії щодо Донбасу, щоб зустрічатися. Стратегія Порошенка – не воювати за всяку ціну, щоб був такий затяжний конфлікт, і при цьому говорити, що він відстоює Україну.

«Чи продовжить цю стратегію Зеленський? Таких кроків поки не видно. Зараз іти на переговори з Путіним зарано. Для цього потрібно мати стратегію. Чого ми хочемо? Віддати територію, здатися, незалежності, капітуляції, повернути територію за будь-яку ціну? Поки з цим немає визначеності, зустріч із Путіним не має сенсу», – резюмував Володимир Золотарьов.

У РНБО вважають реальною зустріч Путіна та Зеленського. В Кремлі говорять, що для цього необхідно зрозуміти політику та стратегічну лінію співрозмовника.

Також РФ наполягає на прямих контактах Зеленського з ватажками бойовиків на Донбасі.

Нагадаємо, президент України пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: