ЗеГубернатори: хто вони?

Читать на русском
Серед новопризначених президентом України Зеленським голів обладміністрацій є темні конячки. Хто вони й чим займалися раніше?
Слово і Діло

26 червня Кабінет міністрів України схвалив призначення 8 голів ОДА, кандидатури яких подав президент Володимир Зеленський. Глава держави вже представив 4 із них, інші – в «режимі очікування». Що відомо про людей, яким Зеленський першим довірив керувати регіонами?

Представлені

Львівська область

Маркіян Мальський – юрист і дипломат (34 роки)

Майбутнього голову Львівської обласної державної адміністрації Зеленський обирав за допомогою Facebook. 14 червня на сторінці президента в соціальній мережі з’явився допис, у якому він попросив користувачів оцінити «репутацію, моральні та менеджерські якості» трьох претендентів на цю посаду: економіста Дениса Шмигаля, бізнесмена Максима Козицького та юриста Маркіяна Мальського. Наскільки думка друзів та фоловерів президента вплинула на його остаточний вибір, сказати складно, але переможцем цього імпровізованого конкурсу став Маркіян Мальський.

Мальський здобув вищу юридичну освіту у Львівському національному університеті ім. І. Франка, пройшов магістратуру права в Стокгольмскому університеті Швеції та в Інституті світової торгівлі в Берні (Швейцарія). З 2012 року має ступінь кандидата юридичних наук КНУ ім. Т. Шевченка. Адвокат очолює західноукраїнське відділення об’єднання Arzinger (Австрія). Також працював юристом у компанії Freshfields Bruckhaus Deringer у Парижі. Входить до правління Української арбітражної асоціації та Координаційної ради регіонального офісу Європейської бізнес-асоціації. У 2016 році Мальський став почесним консулом Австрії у Львові. Знає 6 мов.

Зеленський представив нового очільника ЛОДА під час свого візиту до Львова 6 липня. Мальский зазначив, що пропозиція очолити регіон була для нього «до певної міри несподіванкою». Цікаво, що потрапити на державну службу Маркіян Мальський міг ще в 2014 році, коли виграв конкурс на посаду очільника Головного управління ДФС у Львівський області. Втім, адвокат сам відмовився від посади після співбесіди з тодішнім очільником ДФС України Романом Насіровим.

Закарпатська область

Ігор Бондаренко – підприємець (55 років)

Разом із керівником ЛОДА Зеленський представив нового очільника Закарпаття Ігоря Бондаренка. В 2005 році Бондаренко закінчив Національну академію державного управління. Приватним підприємцем став у 90-х роках, після того, як потрапив під скорочення у Збройних силах України. Нині володіє мережею кав’ярень (7 закладів) у Мукачеві та Ужгороді, а також кондитерським домом Bondarenko.

На сайті президента зазначено, що Бондаренко має досвід державної служби: від заступника голови Мукачівської райдержадміністрації до директора департаменту Міністерства юстиції. У 2002-2006 роках Бондаренко був помічником депутата блоку «За Україну» Миколи Оніщука.

Донецька область

Павло Кириленко – прокурор (33 роки)

У 2008 році Павло Кириленко отримав диплом із правознавства в академії ім. Ярослава Мудрого. Працював у органах прокуратури на Донеччині та в Криму, а також у Генеральний прокуратурі в Києві. У вересні 2017 року був призначений військовим прокурором Ужгородського гарнізону Західного регіону. Має звання підполковника юстиції.

Ще до представлення Кириленка Зеленським з’явилась інформація про те, що брат нинішнього очільника Донецької ВЦА служить у підрозділах так званої «ДНР». Під час представлення Павла Кириленка в Краматорську 5 липня президент сказав, що йому відомо про цей факт. Зеленський додав, що батьки Кириленка також мешкають на окупованій території Донбасу, проте вважають себе українцями й не збираються нікуди переїжджати. За словами Зеленського, Кириленко не спілкується з братом-бойовиком із політичних міркувань.

Луганська область

Віталій Комарницький – юрист (55 років)

Неоднозначним вийшло й призначення на посаду очільника Луганської військово-цивільної адміністрації ректора Луганського університету внутрішніх військ Віталія Комарницького.

Юрист за освітою, Комарницький у 2010 році був депутатом луганської обласної ради в складі фракції Партії регіонів. У ті часи під час своїх публічних виступів нинішній очільник Луганської ВЦА говорив, що Україна, Росія та Білорусь мають «бути разом». Роздавав дипломи студентам разом із керівником фракції Партії регіонів у парламенті Олександром Єфремовим. Тісно співпрацював з екс-регіоналом Володимиром Струком, який у 2014 році підтримав призначення «народним губернатором ЛНР» терориста Валерія Болотова.

Комарницький залишив Луганськ у 2014 році, після того, як місто зайняли бойовики «ЛНР». Пізніше намагався перезапустити роботу Луганського університету внутрішніх військ спочатку в Сумах, а потім у Миколаєві. Нині цей ВНЗ розташований на території Сєвєродонецька.

Очікують на представлення

Одеська область

Андрій Андрейчиков – бізнесмен (41 рік)

Очікувалося, що нового керівника Одеської області Андрія Андрейчикова Зеленський представить під час свого візиту до Одеси 7 липня. Втім, президент заявив, що зробить це за тиждень.

У 2000 році Андрій Андрейчиков випустився з Одеського національного університету імені Мечникова. Нині очолює громадську організацію «Асоціація вторинних металів і ресурсів» і володіє компаніями, які спеціалізуються на металобрухті.

Новина про затвердження кандидатури Андрейчикова на посаду голови Одеської ОДА спровокувала протести через його можливі зв’язки з людьми Ігоря Маркова – очільника проросійської партії «Родіна» та колишнього народного депутата в складі фракції Партії регіонів. Нині Марков переховується від українських правоохоронних органів на території РФ. Андрейчиков входить до складу засновників ТОВ «Мисливець 2007», серед власників якого також значиться Сергій Кушнір – екс-депутат Одеської облради, якого журналісти називають чи не найближчим соратником Маркова.

Активісти, які 26 червня зібралися під стінами Одеської ОДА, вимагали скасувати рішення про призначення Андрейчикова. В іншому разі заявили про готовність влаштувати безстрокову акцію протесту вже в Києві. Під час візиту до Одеси Зеленський сказав, що йому нічого не відомо про можливі зв’язки Андрія Андрейчикова з Марковим чи іншими сепаратистами, й попросив надати відповідні докази.

Херсонська область

Юрій Гусєв – фінансист (39 років)

Юрій Гусєв має 3 дипломи: Стаффордширського університету Великої Британії, Українського вільного університету Німеччини та Херсонського державного технічного університету. У минулому займався підприємницькою діяльністю. Був радником голови Херсонської ОДА з питань молодіжної політики. 3 роки (з 2011 до 2014) керував департаментом національних проектів Держінвестпроекту, директором якого був одіозний Владислав Каськів. Із 2014 до 2016 року Гусєв працював у Міністерстві оборони України заступником міністра Степана Полторака.

Юрій Гусєв входив до ГО «Земляцтво Херсонщини» разом із Владиславом Мангером, Андрієм Гордєєвим та Євгеном Рищуком. Громадські активісти та журналісти вважають, що ці люди можуть бути причетними до вбивства Катерини Гандзюк. 17 червня Гусєв повідомив у Facebook, що вийшов із «Земляцтва Херсонщини» в зв’язку з можливим призначенням головою Херсонської ОДА.

Цікаво, що Гусєв планував балотуватися до складу Верховної ради 9-го скликання в списках партії «Слуга народу». Однак пізніше в партії заявили, що він змінив свої плани.

Черкаська область

Ігор Шевченко – підприємець (46 років)

Про майбутнього голову Черкащини у відкритому доступі є не так багато інформації. Відомо, що в 90-х роках Шевченко працював закрійником одягу, а з 2001-го й донині займався підприємницькою діяльністю. Вищу освіту здобув у 2014 році в Одеській юридичній академії.

У 2017 році Ігор Шевченко придбав у власність квартиру, 25% нежитлового приміщення та 12,5% земельної ділянки в Росії, що вказав у своїй декларації.

Київська область

Михайло Бно-Айріян – економіст та дипломат (35 років)

Директор із комунікацій та міжнародного співробітництва НЕК «Укренерго» Михайло Бно-Айріян народився в Баку. Закінчив КНУ ім. Тараса Шевченка та Московський державний інститут міжнародних відносин (магістр ділового адміністрування з міжнародного нафтогазового бізнесу).

Бно-Айріян був секретарем посольства України в РФ (з 2011 до 2013 року) й працював у секретаріаті українського МЗС помічником міністра Констянтина Грищенка. У 2015 році очолив напрямок стратегічного планування та європейської інтеграції в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості.

У 2016 році Михайло Бно-Айріян хотів очолити Житомирську ОДА. Майбутній голова Київщини подав документи на відповідний конкурс, але програв його.

Богдан Машай, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: