ОБСЄ включила до резолюції по ракетному договору важливу поправку

Читать на русском
Комітет Парламентської асамблеї ОБСЄ включив до резолюції по ракетному договором поправку, якою покладає відповідальність за припинення договору на Росію.

Комітет Парламентської асамблеї ОБСЄ включив до резолюції по ракетному договором поправку, якою покладає відповідальність за припинення договору на Росію.

Про це в суботу, 6 липня, повідомляють РИА Новости, пише «Слово і Діло».

Поправка була внесена членами делегації США і кількома парламентаріями з Литви, Канади, Туреччини та Північної Македонії.

Проект резолюції закликає США і РФ підтвердити своє зобов'язання по контролю над ядерними озброєннями, нерозповсюдження і роззброєння, в тому числі через здійснення кроків, спрямованих на врегулювання пов'язаних із ДРСМД розбіжностей шляхом офіційних переговорів, і утримуватися від розробки і розгортання будь-яких ракетних комплексів, заборонених ДРСМД або іншими міжнародними угодами.

«Висловлюючи жаль з приводу істотного порушення Російською Федерацією своїх зобов'язань за Договором про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД), а також подальшої загальної деградації взаємозалежної архітектури угод про контроль над озброєннями та заходів зміцнення довіри і транспарентності, включаючи Договір з відкритого неба, Договір про скорочення звичайних збройних сил в Європі і Віденський документ, здійснення кожного з яких було підірвано в результаті недотримання Російською Федерацією своїх зобов'язань, що вимагає підтвердження усіма сторонами прихильності збереженню ефективного режиму контролю над озброєннями, розрідження і нерозповсюдження», - йдеться в тексті поправки.

Представники Росії виступили проти поправки, звинувативши в руйнуванні ракетного договору США.

Нагадаємо, в лютому США призупинили свою участь в угоді і пообіцяли повністю вийти з нього через півроку, якщо Росія не повернеться до виконання своїх зобов'язань. Претензії США пов'язані з російською ракетою 9М729.

Москва відповіла на дії Вашингтона дзеркально. 3 липня президент РФ Володимир Путін підписав указ про припинення договору.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: