ОБСЄ підтвердила розведення сил у Станиці Луганській. Перший крок до перемир'я?

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Україна не має жодних важелів для контролю та гарантій, що інша сторона виконає всі зобов'язання.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив військовий експерт Олег Жданов.

За його словами, перспективи звільнення інших населених пунктів сумнівні. Зокрема, поки точно неможливо звільнити Дебальцеве.

«Це вузлова станція, яка дозволяє РФ закільцювати залізницю на Ростов. Тому між Луганськом, Донецьком і Новоазовськом у них тепер є кільцева дорога. РФ спокійно може перевозити вантажі залізницею», – зазначив Жданов.

Теоретично, наступний населений пункт, де можуть теоретично розвести війська, – це Маріуполь. Це і добре, і погано, додав він.

«Добре те, що це хоч і дуже слабка, але спроба повернутися до плану 2015 року. Це «Мінськ-2». Навіть був підписаний додатковий протокол, в якому вказувалися дистанції, на які розводять війська, ц на якій дистанції озброєння має стояти від лінії розмежування», – підкреслив експерт.

Місія ОБСЄ з того боку в 2018 році була повністю зачищена РФ від офіцерів-представників європейських країн, навіть вихідців із країн ЄС, уточнив він.

«На сьогодні місію ОБСЄ на тій стороні представляють колишні силовики РФ, Казахстану та Білорусі. Вірити їм складно. Ще навіть будучи на нашій стороні, вони не могли визначити, звідки прилетіли снаряди. Це величезний мінус», – пояснив Жданов.

Другий фактор, який потрібно врахувати, полягає в тому, що місія ОБСЄ – це лише спостережна місія. Вони не перешкоджатимуть, якщо навіть відкрито чи напівприховано поїдуть до «сірої зони» представники збройних формувань, вони спостерігатимуть, акцентував він.

«Сіра зона» стає полем діяльності для розвідувальних диверсійних груп як для ведення розвідки, так і для вчинення терористичних актів, диверсій, у тому числі на нашій території.

За його словами, якщо з того боку буде здійснена спроба захопити українські позиції, то ми вже нічого не встигнемо зробити. Спрацює фактор раптовості й вони зможуть виконати будь-яку свою задачу в межах цієї «сірої зони».

«Станиця Луганська взагалі не найзручніше місце. Там є Золоте, де є транспортний перехід, там машини їздили. Так, хочуть відновити пішохідний міст. Але можна було домовитися відновлювати його й так», – підкреслив Жданов.

Так, з одного боку, є офіційне підтвердження ОБСЄ, що вони відвели сили, але очевидці пишуть, що з того боку на блокпості досі сидять військові, наголосив він.

«Тому гарантувати, що вони встали й пішли, ніхто не може насправді», – уточнив фахівець.

Ба більше, порушується головний принцип миротворчої операції. Згідно зі статутом ООН, є операція з розведення протиборчих сторін. Мала би бути третя сторона, яка виступить арбітром.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Оскільки в нас не вистачає політичної волі визнати це збройним конфліктом, війною, ми не можемо претендувати на місію військ ООН. Але ми могли в тому ж Нормандському форматі, Будапештському форматі зробити контингент із країн-гарантів. Запропонувати тій же Франції чи ФРН поставити свої війська на лінії розмежування», – пояснив Жданов.

Будь-яка суверенна держава має право на договірні відносини. Це питання переговорного процесу. Принцип третьої сторони в тому, що вона стає на лінії розмежування, й будь-який постріл з будь-якого боку виходить в її напрямку, додав він.

«Як діє ООН? Війська ставлять посередині. Хто б не вистрілив, вони стріляють у той бік. Війська ООН розгортаються й тиснуть усією вогневою міццю того, хто вистрілив. Плюс ООН запроваджує санкції проти цієї країни як порушника перемир'я. Це принцип роботи операції. У нас цей принцип не дотримується. Тому в перспективі це не працюватиме», – резюмував Олег Жданов.

Додамо, президент України Володимир Зеленський обіцяє зробити все, щоб завершити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: