Підвищення пенсій із 1 липня: в чому недоліки рішення

Читать на русском
Галина Третьяковаголова Інституту громадянських свобод

Пенсії підвищувати потрібно, це правильна політика, але робити це слід, не дискримінуючи при цьому інші категорії пенсіонерів.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила керівник Інституту цивільних свобод Галина Третьякова.

«З 1 липня мінімальна пенсія разом з іншими соцстандартами підвищиться на 67 гривень – із 1497 до 1564. Максимальні пенсії в нас нараховувались як 10 мінімальних. Таким чином, той, хто отримував пенсії за формулою «більше, ніж максимальний розмір» до 1 липня, у них також буде підвищення. Паралельно уряд проводить підтягування людей, які мають стаж, а саме для чоловіків-пенсіонерів із більш ніж 35 роками стажу та для жінок-пенсіонерок зі стажем понад 30 років», – зазначила Третьякова.

Прожитковий мінімум у нас насправді дуже маленький, тому підтягувати людей потрібно, вказала експерт. Просто уряд бачить, що до Пенсійного фонду надходять суми ЄСВ більші, ніж були заплановані бюджетом. Зростання фонду заробітної плати відбувається достатньо потужно, уточнила вона.

За її словами, за 5 місяців зростання відбулося на 21-22%. Тобто уряд бачить, що є певний лаг.

Пенсії та пільги: що обіцяють партії на виборах-2019Пенсії 7 тисяч гривень, накопичувальну систему зі щорічною індексацією та 400 тисяч гривень за третю дитину щедро обіцяють політсили, які можуть пройти до парламенту.

«Однак насторожує те, що ми спостерігаємо порушення бюджетної дисципліни. Вносять підвищення для людей без узгодження з ВР. Є 95 стаття Конституції, є бюджетний процес, закон «Про державний бюджет». Уряд мав би діяти дисципліновано з точки зору узгодження цих питань разом із ВР», – підкреслила експерт.

Тобто невеликі пенсії підвищувати потрібно, але не рішенням уряду, а зміною самого закону про пенсії. Наразі виглядає так, що уряд на власний розсуд виокремив людей, яким він хоче підтягнути суми. Незрозуміло, хто ці люди, які отримували маленьку заробітну плату. Немає контролю з боку ВР щодо дій уряду до того, як відбувається таке підвищення, додала вона.

«Крім того, є другий аспект, який насторожує. Звісно, якщо ми одним щось підтягуємо, а іншим – ні, відповідно до того, що в нас є формула, яка обраховує розмір пенсії, то це може трактуватися суспільством як дискримінація одних порівняно з іншими. Тут є мінус. А те, що ми підтягуємо пенсії, особливо тим, хто отримував маленьку зарплату, але має великий стаж, – правильна політика», – резюмувала Галина Третьякова.

Нагадаємо, мінімальна пенсія за віком з 1 липня становитиме 1564 гривні, максимальна – 15 640 гривень. Прожитковий мінімум із 1 липня зріс на 86 гривень і становить 2007 гривень.

За словами прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, з 1 липня частини українських пенсіонерів додатково підвищать пенсії. Йдеться про ветеранів праці, що мали невелику зарплату й отримують мінімальну пенсію або трохи більшу. Вони отримуватимуть не менш ніж 2000 гривень.

Що партії обіцяють українцям щодо пенсій та соціальних пільг – на інфографіці.

Детальніше про те, які зміни чекають на українців із 1 липня 2019 року, – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: