РФ у ПАРЄ: якими будуть наслідки та чи можна виключити Росію повторно

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Навіть гіпотетично питання повторного виключення РФ з ПАРЄ – далека перспектива. Наразі ПАРЄ взагалі нівелювала покарання за якісь порушення з боку країн.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков.

«Резолюція, яка проголосована більшістю, не передбачає запровадження санкцій, за допомогою яких можна виключити країну. Фактично, йдеться, грубо кажучи, про самокастрацію ПАРЄ. Сам механізм запровадження санкцій трансформується в напрямку того, що країни взагалі не матимуть серйозних покарань за свої дії», – зазначив Пашков.

Тепер не йтиметься ані про позбавлення права голосу, ані про позбавлення права брати участь у керівних структурах. Ми бачимо, що сталося взагалі нівелювання й мінімізація відповідальності за будь-які порушення з боку якоїсь із країн, підкреслив він.

ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка дозволяє Росії повернутися: що пишуть у соцмережахРосійська делегація зможе повернутися до ПАРЄ без обмеження права голосу. За таке рішення проголосували 118 євродепутатів.

«Тому говорити про повторне виключення РФ із ПАРЄ навіть у майбутньому, напевно, не доводиться», – додав експерт.

За його словами, сама по собі резолюція спрямована на те, щоб жодна з країн не постраждала від санкцій.

«І РФ у резолюції взагалі не згадується. Зрозуміло, що це стосується в тому числі й РФ, але й інших країн. Резолюція має загальний характер і спрямована на мінімізацію будь-яких санкцій щодо членів ПАРЄ», – уточнив він.

«Хіба що, коли будуть перевибори, прийдуть інші євродепутати, вони мають змінити регламент, внести нові резолюції, тоді може бути щось по-іншому. Але це все дуже тривалий процес. Тому сценарій із повторним виключенням РФ дуже умовний», – пояснив Пашков.

Тим не менш незабаром до ПАРЄ прийде протверезіння щодо приводу РФ і того, що вони накоїли. Зараз ані Європа загалом, ані ми не розуміємо всіх можливих наслідків. Відбулася фактично капітуляція, прикрита гарними гаслами. Це рішення має кілька загроз. Ідеться про розмивання санкційного фронту, наголосив він.

«Можлива ланцюгова реакція. Такий розлом може переміститися й до Європарламенту, до ОБСЄ. Але там складніша ситуація. Хоча ЄС і продовжив на півроку санкції проти РФ, але це відбувається з більшими труднощами й сумнівами», – акцентував Пашков.

Крім того, це говорить про ризик деградації міжнародних інститутів. Для РФ ця ситуація створює комфортне середовище, в межах якої країна, що знехтувала міжнародними стандартами, може діяти з розв'язаними руками й надалі, додав він.

«Також це може негативно позначитися на врегулюванні питання Криму та Донбасу. До того ж це своєрідний сигнал мобілізації для проросійських сил в Європі. Це сигнал для таких, як Ле Пен, для італійських правих», – констатував фахівець.

Також він висловив побоювання, що це рішення може позначитися на європейських симпатіях до України, на позиціях прихильників ЄС.

«Грубо кажучи, якщо такі рішення ухвалює Рада Європи, чи не буде повторення з боку ЄС? Це може позначитися на рівні підтримки європейської інтеграції України», – резюмував Михайло Пашков.

Нагадаємо, ПАРЄ підтвердила повноваження російських делегатів. Вони остаточно повернулися до ПАРЄ. У відповідь сім національних делегацій оголосили демарш через повернення РФ.

Як відреагували соцмережі на рішення ПАРЄ щодо РФ – у нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: