Зеленський відповів на петицію про звільнення Авакова

Читать на русском
Зеленський відповів на петицію щодо негайного відсторонення від виконання службових обов'язків з подальшим звільнення з посади міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Президент Володимир Зеленський відповів на петицію щодо негайного відсторонення від виконання службових обов'язків з подальшим звільнення з посади міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Як пише «Слово і Діло», про це сказано на сайті глави держави.

Поліцейське фіаско: що не так із реформою та чи піде Аваков31 травня в Київській області 5-річний хлопчик потрапив до реанімації з вогнепальним пораненням голови. 3 червня він помер у лікарні. В дитину стріляли поліцейські, які перебували поза службою й були напідпитку.

Зокрема, президент зазначив, що звільнення глави МВС належить до повноважень Верховної ради.

«Звільнення з посади міністра внутрішніх справ України, згідно з Конституцією України, здійснюється за поданням прем’єр-міністра України та належить до повноважень Верховної ради України», - вказано у відповіді.

Зеленський пояснює, що відповідно до вимог закону член Кабінету міністрів може бути звільнений з посади Радою шляхом прийняття відставки члена уряду за поданою ним заявою про відставку, за поданням прем’єр-міністра України та за власною ініціативою. Глава держави підкреслює, що аналіз чинного законодавства свідчить, що відсторонення від посади та/або звільнення з посад службових осіб президентом можливе стосовно тих осіб, які ним призначаються.

«Ураховуючи конституційні засади поділу державної влади та правового порядку в Україні, законодавчо визначені підстави для участі президента України у відстороненні від посади та ухваленні рішення щодо звільнення з посади міністра внутрішніх справ України наразі відсутні», - підсумував президент.

Нагадаємо, понад 25 тисяч українців підписали звернення з вимогою відставки міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова.

«Слово і Діло» вирішило розібратися, що дають такі звернення народу до гаранта конституції та якими можуть бути наслідки. Також пропонуємо подивитися топ-5 петицій, що набрали найбільшу кількість голосів народу, та якими були на них відповіді президента.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: