Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 18-21 червня

Читать на русском

Наприкінці минулого пленарного тижня Верховна рада увійшла в розгляд нового Виборчого кодексу. До законопроекту подали більш ніж 4 тисячі поправок, тому завдання в депутатів і просте, і складне одночасно: встигнути їх усі розглянути за тижні, що залишилися. Про що ще говорили під час сьогоднішньої Погоджувальної ради, розбиралося «Слово і Діло».

Спікер Андрій Парубій на початку засідання зазначив, що через велику кількість спотвореної інформації про Виборчий кодекс потрібно буде зробити його презентацію й «пояснити і суспільству, і, напевно, багатьом народним депутатам», у чому його переваги. Також Парубій заявив, що необхідно більш інтенсивно проходити поправки, щоб встигнути ухвалити законопроект у другому читанні.

«Відродження» на Погоджувальній раді закликало провести сигнальне голосування, і якщо на Виборчий кодекс немає 226 голосів, зняти його з розгляду. «Я переконаний, що немає ніяких 226 голосів, я переконаний, що цей законопроект стоїть лише для того, щоб парламент не працював і ініціативи президента Зеленського сьогодні не могли розглядатися в сесійній залі. Я переконаний, що ви хочете заблокувати до парламентських виборів роботу парламенту», – вважає Валерій Писаренко. Вони також закликав Парубія припинити блокувати ініціативи, які вносить Володимир Зеленський. У групі «Воля народу» також вважають, що зараз не до Виборчого кодексу: правок багато й мажоритарна система потрібна Україні.

Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила, що президент має негайно внести подання на звільнення генерального прокурора та голови Служби безпеки. «Я думаю, що нам потрібно звернутися до президента й вирішити цей заплутаний клубок справ наступним чином: президент буквально завтра вносить подання на призначення генерального прокурора та голови Служби безпеки, парламент має право за процедурою ad hoc призупинити, можливо, на півдня розгляд Виборчого кодексу й проголосувати за звільнення та за призначення. Якщо цього з обох боків не буде зроблено, це означатиме, що є якась невідома суспільству змова залишати старого генерального прокурора та голову Служби безпеки України й покривати ті злочини, які відбувалися 5 років», – розповіла депутат.

Фракція «Народного фронту» звернулася до президента Володимира Зеленського із закликом терміново провести засідання Ради національної безпеки і оборони для розгляду питання загроз інформаційній безпеці. Приводом для цього стала купівля телеканалу ZIK людиною з оточення Віктора Медведчука.

Нагадаємо, найближчим часом президент Володимир Зеленський внесе до парламенту два законопроекти про відповідальність за кнопкодавство та прогули народних депутатів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: