Зеленський спростував можливість діалогу з «Л/ДНР»

Читать на русском
Президент України попросив міжнародних партнерів зберегти дипломатичний і санкційний тиск на Росію.

Україна не готова вести переговори із сепаратистами Донбасу, але буде продовжувати роботу в Мінському форматі.

Як пише «Слово і Діло», про це сказав президент України Володимир Зеленський на пресконференції після зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном, повідомляє «Українська правда» в понеділок, 17 червня.

Зазначається, що перед цим перекладач, яка перекладала сказане Макроном, переповіла від його імені: «Зеленський дав знаки зі свого боку, що він готовий йти на припинення вогню, готовий до діалогу із сепаратистами».

Президепт України спростував ці слова.

«Тут є невелика помилка. Ми не готові до діалогу із сепаратистами, саме такий я почув переклад. Ми готові діяти в Мінському форматі. Ми готові у Мінському форматі продовжувати відносини. Ми готові припинити вогонь», - підкреслив він.

Також Володимир Зеленський попросив міжнародних партнерів зберегти дипломатичний і санкційний тиск на Росію. За його словами, «Європа не зможе відчувати себе в безпеці, поки Росія робить вигляд, що міжнародного права просто не існує».

«Ніхто не хоче, щоб Україна ставала пороховою бочкою, де Крим і Донбас - бікфордів шнур», - додав президент.

Він заявив, що завершення війни і повернення анексованих українських територій є його головним завданням.

«Але я розумію, що неможливо встановити мир військовим шляхом. Він матиме зависоку ціну, у тисячі людських життів. Єдиний ключ до миру - це дипломатичний і санкційний тиск. Тому я прошу його зберегти. І дуже сподіваюся, що нинішнє головування Франції у Великій сімці сприятиме цьому питанню», - заявив Зеленський.

Раніше стало відомо, що Володимир Зеленський не збирається оприлюднювати дорожню карту щодо мінських переговорів до 19 червня, коли відбудеться наступна зустріч переговірників у Мінську.

Як відомо, на початку червня в Мінську відбулися перші переговори з оновленою переговорною групою України. За їх підсумками стало відомо, що глава делегації Леонід Кучма запропонував ввести режим «не стріляти у відповідь» і скасувати економічну блокаду непідконтрольного Донбасу. Обидві пропозиції українські політики сприйняли критично.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: