Криза в Молдові: які мотиви Кремля та в чому урок для України

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

Звичайно, не можна однозначно стверджувати, що те, що відбувається в Молдові, є диверсією Москви, але за сукупністю фактів виходить саме так.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

«Насамперед потрібно враховувати, хто має мотиви. Росія мотиви має. Вони полягають у тому, що в процесі розширення НАТО РФ намагається захистити себе периферією якщо не союзних держав, то хоча б тими, хто не є ворогом для Росії. Їм потрібно зберегти якусь подобу хаосу, яким можна керувати. Саме в такому сценарії зацікавлений Кремль», – зазначив Сунгуровський.

Як правило, такі держави обирають демократичний шлях розвитку й одразу ж, щоб убезпечити себе від тієї ж РФ, намагаються зайти під парасольку НАТО, образно кажучи, уточнив він.

«У цьому полягають мотиви Росії», – додав експерт.

Криза в Молдові. Чому Україна має допомогти?Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що ситуація в Молдові є ймовірною загрозою для півдня України.

«Чи шукати спільне з Україною? Все залежить від конкретної ситуації в тій чи іншій країні. Вони в нас різні. Те, що сталося в Молдові до цієї кризи, було олігархічним переворотом. Усю владу поділили олігархічні клани, причому один віддавав перевагу єврокурсу, а другий – російському. Між ними досі точиться жорстка боротьба», – пояснив він.

Те, що між ними відбудеться якийсь переділ, не буде вирішенням проблеми, боротьба все одно триватиме. З цієї ситуації Україні слід зробити висновки, підкреслив фахівець.

«Головний урок у тому, що олігархія – не найкращий вихід для управління державою», – акцентував він.

За його словами, для України також можуть бути негативні наслідки у вигляді дестабілізації ситуації.

«Для цього РФ і створює хаос. Росії потрібно мати якусь подобу хаосу на своїй периферії. В такій ситуації вона отримує важелі управління. Тому РФ постійно шукала, шукає й шукатиме слабкі сторони в кожній країні», – резюмував Микола Сунгуровський.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що ситуація в Молдові є ймовірною загрозою для півдня України.

Як повідомлялося, Україна посилила контррозвідувальний режим на кордоні через кризу в Молдові.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: