Зустріч Трампа та Путіна: чи варто побоюватися «великої угоди»

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Зустріч Трампа та Путіна на полях саміту може відбутися. Поки незрозуміло, в якому форматі та як довго вона триватиме. Не виключено, що це буде щось на зразок зустрічі на саміті G20 у перший рік президентства Трампа, коли переговори тривали понад годину.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог-міжнародник Володимир Воля.

«Коли йдеться про Україну в контексті переговорів Путіна з Трампом, завжди згадують про «велику угоду», обмін. Однак «зради» щодо України не буде. Немає жодних підстав говорити, що між американцями та росіянами можуть бути домовленості про розмін спірних питань», – зазначив Воля.

За його словами, ніхто не обмінюватиме Україну на Венесуелу, Сирію чи КНДР. Кожна проблема унікальна, ніхто не поступатиметься.

Навіщо Трамп покликав Зеленського до Вашингтона?Президент України Володимир Зеленський отримав від президента США Дональда Трампа запрошення відвідати Вашингтон з офіційним візитом.

«Це проблема не лише американська чи американсько-російських відносин. Там дуже багато інших гравців», – додав він.

США та РФ удвох не мають можливості розпоряджатися долями країн, обмінювати одну на іншу. Це 21-ше століття й багатополярний світ із купою гравців, уточнив експерт.

«У тому числі від них залежить багато в чому й поведінка самих США та РФ щодо, наприклад, тієї ж Венесуели. Доведеться рахуватися і з Китаєм, і з Латинською Америкою», – пояснив він.

Тому говорити, що будуть якісь домовленості щодо України, не варто. Навряд чи домовленості між Путіним і Трампом узагалі можуть бути щодо врегулювання ситуації, підкреслив політолог.

«Це радше буде обмін думками щодо проблемних питань, не більше», – наголосив він.

На його думку, говоритимуть про скасування санкцій проти російських дипломатів, конфіскацію дипломатичної власності. Плюс є ракетне питання.

«Якщо РФ отримає поступки в якихось із цих питань, тоді вже може йтися про щось інше з боку РФ у відповідь. Однак Трамп не може йти на поступки ані щодо висилки дипломатів РФ, ані щодо ракет, тому що Америка не зацікавлена в компромісах з приводу цього. Відповідно, нормалізація відносин США та РФ в принципі як така неможлива. В тому числі неможливі жодні домовленості щодо України», – резюмував Володимир Воля.

Як відомо, Дональд Трамп заявив, що планує зустрітися з Володимиром Путіним «на полях» саміту G20 в Осаці.

Посол України у Вашингтоні Валерій Чалий заявив, що візит президента України Володимира Зеленського до США та його зустріч із Дональдом Трампом можливі після дострокових парламентських виборів в Україні, вже в серпні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: