Рейтинг кандидатів у прем'єри: що показали настрої українців

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Лідирує як потенційний прем'єр, за даними опитувань, Юрій Бойко. В принципі, це говорить про те, що суспільство хоче не просто чути слово «зміни», але й бачити конкретні алгоритми, як реалізовуватимуть ці зміни.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олексій Якубін.

«Перше місце Бойка є цілком зрозумілим. Можна по-різному ставитися до нього, але Бойко якраз пропонує алгоритми, а не просто говорить гаслами. Зокрема, це стосується найбільш гострої проблеми – тарифів. Бойко конкретно говорить, що можна домовитися з РФ про ціну на газ, про транзит», – зазначив Якубін.

Те ж саме й щодо питання врегулювання конфлікту на Донбасі. Політик пропонує конкретний план взаємодії з РФ, прямі переговори. Для певної частини суспільства це варіант, уточнив він.

Президентські вибори відбувалися на хвилі популізму, але не завжди зі знаком мінус. Люди хочуть повернути зв'язок між політиками й своїм баченням життя. Однак після такої хвилі, як правило, йде наступна хвиля – люди хочуть бачити тих, хто пропонує конкретні рішення тієї чи іншої проблеми, що постають перед суспільством, додав експерт.

Життєвий принцип Гройсмана – виконання обіцянок: перевіряємо, чи так цеВолодимир Гройсман говорив, що виконання обіцянок – це його життєвий принцип. Слово і Діло перевірило, чи дотримується прем'єр свого принципу.

«Бажання суспільства завжди суперечливі. З одного боку, суспільство хоче відновити зв'язок з політиками, з іншого – бачити політиків, які готові брати на себе відповідальність за виконання завдань. І такі хвилі чергуються, вони неминучі», – пояснив він.

За його словами, зараз у Зеленському населення бачить можливість відновити той самий зв'язок із політиками. Мовляв, він не такий, як усі забронзовілі політики, що десятиліттями перебувають при владі. У цьому опитуванні українці показують, які проблеми їх хвилюють. Це соціальні проблеми та припинення війни. Коли борги за комуналку понад 60 млрд грн, це вже величезна проблема.

«У підсумку всі ті, хто пропонує рішення для подолання цих проблеми, мають відгук, їхні пропозиції викликають резонанс», – підкреслив політолог.

Хто стане прем'єром, багато в чому залежить від результатів парламентських виборів. Не виключено, що партія Порошенка взагалі не потрапить до ВР, оскільки частину виборців забере «Голос», наголосив він.

«Є Вакарчук, Гриценко, Тимошенко. Дуже багато охочих. Але, звичайно, бажано, щоб у Раді була багатошарова, а не монокоаліція. Має бути система стримувань і противаг, якесь урівноваження, а не монополія», – резюмував Олексій Якубін.

За даними КМІС, 12,9% громадян хотіли би бачити в кріслі прем'єра Юрія Бойка, 11,3% – Юлію Тимошенко. Далі з невеликим відривом ідуть Ігор Смешко (8,1%) та Володимир Гройсман (7,7%). Анатолія Гриценка бачать прем'єром 4%, Петра Порошенка – 2,6%.

Як справляється зі своїми обіцянками Володимир Гройсман – за посиланням. Топ обіцянок прем'єра – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: