Додона відсторонили від посади президента Молдови

Читать на русском
Конституційний суд (КС) Молдови тимчасово призупинив повноваження президента Ігоря Додона.

Конституційний суд Молдови тимчасово призупинив повноваження президента Ігоря Додона.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє РІА «Новости».

Стало відомо про самопочуття президента Молдови після аваріїРазом з президентом Молдови в авто була його мати і один із синів. Усі зазнали легких ушкоджень. Докладніших деталей інциденту Додон не повідомив.
  Таке рішення суд ухвалив за запитом голови КС Міхая Поалелунжа.

«Констатуються обставини, які виправдовують тимчасову відставку президента з посади через його відмову призначити міністрів, кандидатури яких повторно запропонував прем'єр», – заявив суддя Поалелунж.

За повідомленням агентства, відсторонення президента дозволить голові парламенту або прем'єру призначити двох нових членів уряду.

Ігоря Додона вже не вперше усувають з посади. Двічі це було пов'язано з тим, що він відхиляв кандидатури міністрів, запропоновані урядом під керівництвом Павла Філіпа.

Нагадаємо, депутати від Демократичної партії Молдови звернулися до Конституційного суду з вимогою констатувати обставини, за яких необхідно призначити тимчасового виконувача обов’язків президента замість чинного глави держави Ігоря Додона.

Торік у жовтні завдяки рішенню КС без підпису президента спікер парламенту Андріан Канду призначив міністром оборони Еуджена Стурзу.

Пізніше КС «відключив» президента в січні 2018 року, щоб спікер в обхід глави держави підписав укази про призначення сімох членів уряду.

Втретє КС дозволив тимчасово відсторонити президента, тому що Додон відмовився схвалити закон про заборону ретрансляції в Молдові російських новин та інформаційно-аналітичних програм.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: