Рада відмовилася звільнити Клімкіна, Полторака та Грицака: як голосували нардепи

Читать на русском

Верховна рада України відхилила постанови президента Володимира Зеленського про звільнення міністра закордонних справ Павла Клімкіна, міністра оборони Степана Полторака і голови Служби безпеки Василя Грицака. «Слово і Діло» проаналізувало, як розподілилися голоси в сесійній залі.

Постанову про звільнення Клімкіна підтримали 137 народних депутатів, один висловився «проти» (Юрій Шухевич), 18 – утрималися, 171 – не голосував.

Фракція «Блоку Петра Порошенка» дала 38 голосів на користь постанови, четверо утрималися, 64 – не голосували. «Народний фронт» дав 26 голосів, також 4 утрималися, 36 – не голосували.

В «Опозиційному блоці» відставку Климкіну підтримали 18 депутатів (12 не голосували), в «Самопомочі» – 13 (4 не голосували), в «Батьківщині» – 11. Лише 4 голоси дали члени групи «Відродження» (більшість не голосували), один голос був від «Волі народу», а Радикальна партія не дала жодного голосу. Крім того, за відставку голови МЗС виступили 26 позафракційних депутатів.

Удвічі менше парламентарів виступили за відставку міністра оборони. Постанову про звільнення Полторака підтримали 67 нардепів, 48 виступили проти, 31 – утримався і 161 – не голосував. Фракція БПП дала лише 6 голосів, 21 депутат виступив проти, 11 – утрималися, 57 – не голосували. З «Народного фронту» за звільнення виступили 5 осіб, 25 – «проти», 3 – утрималися, 32 – не голосували.

З «Опозиційного блоку» та «Відродження» було по три голоси «за» (більшість не голосували), від «Волі народу» – один голос, від «радикалів» – жодного. Набагато охочіше голосували фракції «Самопомочі» та «Батьківщини» (13 і 12 голосів відповідно), а також позафракційні депутати (24 голоси).

Пропозицію президента звільнити Грицака з посади голови СБУ підтримали 78 депутатів, 40 були проти, 22 – утрималися, 164 – взагалі не голосували.

У БПП дали 12 голосів за постанову, 14 виступили проти, 11 – утрималися, 53 – не голосували. «Народний фронт» дав 10 голосів «за», 10 – «проти», двоє утрималися, 42 – не голосували.

«Опозиційний блок» дав 7 голосів, «Самопоміч» – 15 голосів, «Батьківщина» – 8, «Воля народу» – один, позафракційні – 25. Група «Відродження» майже всім складом не голосувала, а в Радикальної партії більшість була проти.

Нагадаємо, Верховна рада не внесла до порядку денного президентський законопроект про конфіскацію незаконних активів чиновників.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: