Протягом місяця КСУ може скасувати підставу для проведення дострокових парламентських виборів

Читать на русском
Якщо КСУ визнає неконституційним указ президента про розпуск Ради, тоді втрачається підстава для проведення позачергових дострокових виборів і ЦВК має зупиняти виборчий процес.
Слово і Діло

Конституційний Суд визнав невідкладним розгляд конституційності указу президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення виборів. Це означає, що через місяць буде відомо, відбудуться позачергові парламентські вибори чи будуть скасовані. Про це у коментарі «Слову і Ділу» сказав експерт з конституційного права Богдан Бондаренко.

Нагадаємо, 62 народних депутати подали до КСУ заяву щодо відповідності Конституції України указу Зеленського про дострокове припинення повноважень Ради через відсутність коаліції та призначення позачергових виборів на 21 липня 2019 року. Судді ухвалили розглядати цю справу «у формі усного провадження» та як невідкладну.

У НБУ розповіли, скільки коштуватиме розпуск РадиПерший заступник голови ради Національного банку України Тимофій Мілованов вважає, що розпуск Верховної Ради обійдеться платникам податків в 300-400 мільйонів доларів.

«Усне провадження означає, що 11 червня буде засідання КСУ на якому в онлайн режимі буде транслюватися засідання суду. Мають бути представлені позиції президента України, Верховної ради. Коли у судді-доповідача буде готовий проект рішення, він звернеться до голови КСУ з пропозицією голосувати», – сказав юрист.

За його словами, рішення КСУ має з’явитися протягом місяця. Невідкладність провадження передбачає 30 днів на розгляд, тобто не пізніше 4 липня 2019 року. «Є певні індикатори, які говорять про те, що скоріше за все рішення буде вчасно. Може десь в числах 20-х червня», – зазначив Бондаренко.

Він пояснив, що якщо КСУ визнає неконституційним указ президента про розпуск Ради, тоді втрачається підстава для проведення позачергових дострокових виборів і ЦВК має зупиняти виборчий процес. «Законом це не врегульовано, але вона (ЦВК – ред.) має це робити», – додав експерт.

Нагадаємо, раніше до Верховного Суду надійшло три заяви про незаконність розпуску Ради, але суд відхилив позов громадської організації, пояснивши, що цю справу має розглядати КСУ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: