Зустріч Путіна й Трампа: чи є привід для занепокоєння та чого чекають від нас

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

США, ймовірно, мають намір продовжувати переговори з Росією. Така політика Трампа – він з усіма намагається говорити й вирішувати питання.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Золотарьов.

«На відміну від Обами, Трамп дійсно хоче якихось угод. Перш за все, з країнами, які несуть загрозу, – Північнлю Кореєю та РФ. Тому він хоче розмови з Путіним. Такою була політика від самого початку його президентства», – зазначив Золотарьов.

На його думку, якщо зустріч відбудеться, то навряд чи ухвалять якісь рішення щодо України. Тим більше Помпео заявив, що РФ і США по-різному бачать вирішення українського питання. Це означає, що США залишаються при своїй позиції. Тобто для США втрата України означає посилення Росії, а цього вони не хочуть.

«Це буде навіть не стільки посилення РФ, скільки заохочення всієї російської політики. На це США навряд чи підуть», – додав він.

Мир на Донбасі та ставка на Макрона: якою буде зовнішня політика ЗеленськогоУ команді Зеленського підтримали курс на ЄС і НАТО, але більше не говорять про швидке завершення війни, як це було до перемоги на виборах. Чого чекати в зовнішній політиці від нового президента, знають експерти.

Можуть ухвалити якісь рішення, що суто інформаційно почнуть тлумачити як «зраду». В такій інформаційній подачі Україна винна сама, підкреслив експерт.

«Це наслідок політики української влади, починаючи від підтримки Клінтон, закінчуючи зараз розслідуванням втручання українських чиновників у вибори США. Наразі від України чекають якихось заходів, які давали б американцям впевненість у тому, що наш уряд виконуватиме взяті зобов'язання й дотримуватиметься домовленостей. Ось цього вони можуть вимагати від України, від нового президента», – уточнив він.

Однак новообраний президент і його оточення поки не висловили виразної позиції, констатував політолог.

«Вони не підтримують відкрито Трампа. Незрозуміло, як вони хочуть вибудовувати відносини зі США, щоб вони продовжувалися на найвищому рівні», – акцентував він.

За його словами, потрібен час на формування політики щодо США.

«Також незрозуміло, хто буде в МЗС. Клімкін був першим міністром, який вів хоч якусь політику. До цього зовнішньополітичні функції були повністю в руках президента, в МЗС були радше формальні фігури. Звичайно, важливо, хто буде міністром у команді Зеленського, тоді буде багато що зрозуміло. Наразі очевидно те, що в нас поки незрозумілі сигнали з приводу того, як Україна вибудовуватиме відносини зі США», – пояснив фахівець.

У кожному разі, навряд чи США будуть готові, образно кажучи, здати Україну Путіну.

«Їм не потрібно нічого від РФ. Навіщо їм РФ? Що вона зараз може дати США? Тому чекати на поступки не варто», – резюмував Володимир Золотарьов.

За інформацією ЗМІ, Трамп хоче зустрітися з Путіним на саміті G20 в Японії в червні. Російські чиновники говорять, що офіційної пропозиції від Білого дому не було.

Якою буде зовнішня політика України за президентства Зеленського, читайте за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: