У НБУ назвали пікові періоди виплат держборгу

Читать на русском
Нацбанку варто продовжувати викуповувати валюту на міжбанку для збільшення міжнародних резервів, зазначив Богдан Данилишин.

Погашення держборгу в іноземній валюті стане одним із найбільших викликів для України в 2019 році. Пікові виплати почалися вже в травні.

Про це повідомив голова ради Нацбанку України Богдан Данилишин на своїй сторінці в Facebook в середу, 29 травня, повідомляє «Слово і Діло».

«Одним із найсильніших викликів буде погашення держборгів в інвалюті. У травні-грудні потрібно виплатити 3,5 млрд доларів за зовнішнім держборгом і 2,8 млрд доларів з валютних ОВДП (валютним облігаціями внутрішньої держпозики - ред.). Сумарно - 6,3 млрд доларів», - написав Данилишин.

За його словами, піковими періодами виплат є травень і вересень - по 1,7 млрд доларів (травень - 1,4 млрд доларів за зовнішнім держборгом і 0,3 млрд доларів з валютних ОВДП, вересень - 1,6 млрд доларів за зовнішнім держборгом і 0,1 млрд доларів з валютних ОВДП).

Данилишин зазначив, що «тиснути» на валютний ринок буде і погашення короткострокових гривневих ОВДП, які нерезиденти придбали в лютому-квітні. Станом на 13 травня вкладення нерезидентів в ОВДП становили 39,2 млрд гривень, порівняно з початком року вони зросли майже в 6,5 рази - близько 1,5 млрд доларів (у доларовому еквіваленті) іноземці вклали в короткострокові ОВДП цього року. Ймовірно, в липні-вересні значна частина після погашення гривневих ОВДП буде конвертуватися в інвалюту і виводитися з України», - прогнозує Данилишин.

Він підкреслив, що НБУ варто продовжувати викуповувати валюту на міжбанківському ринку, що збільшити міжнародні резерви і, можливо, нарощувати темпи такого викупу.

«В аспекті держборгу і курсової стабільності одним із найважливіших завдань української влади будуть відносини з МВФ. За програмою stan-by, яка діє до кінця цього року, ми можемо розраховувати на отримання двох траншів кредиту на загальну суму 2,5 млрд доларів», - додав глава ради Нацбанку.

Раніше в Мінфіні повідомляли, що з початку року Україна виплатила 166 млрд гривень боргів. Всього в 2019 році Україна виплатить 460 млрд держборгу.

Також стало відомо, що кожна друга гривня бюджету взята в борг.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: