Співвідношення держборгу України до ВВП знизилося

Читать на русском
За підсумками першого кварталу 2019 року відношення державного боргу України до ВВП знизилося до 59 відсотків.

За підсумками першого кварталу 2019 року відношення державного боргу України до ВВП знизилося до 59%.

Як пише «Слово і Діло», такі дані оприлюднив Національний банк в інфляційному звіті за квітень.

Зазначається, що на початку року уряд активно залучав боргові ресурси. Це було пов'язано зі щільним графіком погашення боргу і з потребою у фінансуванні дефіциту, зважаючи на незначні надходження від приватизації. Кошти залучалися як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринках. Зокрема, отримані кошти від дорозміщення ОВДП і позика під гарантії Світового банку.

Але ключовим джерелом фінансування дефіциту залишилися запозичення на внутрішньому ринку - як в національній, так і в іноземній валюті. Левову їхню частку становили короткострокові папери. Хоча обсяги погашення зобов'язань були значними, залучення істотно їх перевищили.

«Попри такі залучення, державний і гарантований державою борг в цілому зменшився на 1,0% з початку року - до 2,147 млрд грн станом на кінець березня 2019 року. Це обумовлено виплатами за гарантованим боргом, зокрема перед МВФ. Додатковим фактором було незначне зміцнення гривні», - говориться в огляді.

Нагадаємо, за підсумками 2018 року державний і гарантований державою борг України скоротився до ВВП країни до близько 62,7% з 71,8% в попередньому році. Станом на 31 грудня 2018 року борг становив 2,169 трлн грн або 78,3 млрд дол.

Раніше Нацбанк пояснив уповільнення зростання економіки України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: